Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Défano Holwijn

21-12-2021 09:31

Kerst 2021Kerst 2021
 

Beste Défano,

In NRC Handelsblad stond dit weekend een interview met jou naar aanleiding van het feit dat je dit jaar een cultstatus verwierf onder jongeren met je Instagram-programma ‘FC Avondklok’.

Waarmee nog van harte gefeliciteerd!

Op een gegeven moment vroeg de interviewster: “Had je als je niet van Surinaamse komaf maar wit was geweest al wel een eigen talkshow op tv gehad?”

Je antwoordde: “Ja.”

 

Blijkbaar kwam het niet doordat ‘TV Avondklok’, de eenmalige tv-editie van ‘FC Avondklok’, slechts 56.000 kijkers trok dat de omroepbazen niet in rijen van vier met vette contracten opgesteld stonden voor je woning in de Amsterdamse Bijlmer.

Nee, het kwam door je Surinaamse afkomst.

Oftewel: racisme.

Nou kun je die omroepbazen véél verwijten, maar een sector die de hysterisch schreeuwende non-valeur Jandino Asporaat van 2011 tot 2014 drie jaar lang ‘De Dino Show’ laat maken, was er volgens mij juist qua pósitieve discriminatie vroeg bij.

Oké, oké, Jandino is een Antilliaan, geen Surinamer.

Surinaams voorbeeld dan?

 

In 2004 gaf RTL een voormalige kooidanseres van Surinaamse afkomst uit de iT (of toiletjuffrouw, daarover verschillen de meningen) de kans om een heus bóekenprogramma te maken. De vrouw in kwestie zette een bril op om belezen te lijken en ontving vervolgens bepaald niet de minste gasten (van Carry Slee tot Geert Mak en van Arthur Japin tot die Amsterdamse smeerlap).

En dan vergeet ik van de overkant van de grote plas voor het gemak maar even Tahlita Muusse (Peruaanse moeder), Giovanca Ostiana (Curaçao), Natasja Gibbs (moeder van Aruba, vader van Sint Maarten) en de Surinamers Natacha Harlequin, Jörgen Raymann en Humberto Tan-A-Kiam.

Kortom: lul niet.

 

Want als zelfs die twee omroepbazen van Omroep ZWART (Gianni Grot en die laptops stelende kopschopper) blijkbaar geen brood zien in een talkshow van Défano Holwijn, zou het ook zomaar aan een gebrek aan kwaliteit kunnen liggen, denk je niet?

Of ook zij hebben geen zin in een huilstruik op de loonlijst.

Dat kan natuurlijk ook.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Misschien neem je het van tante Annie wel aan.