Partnerbijdrage

Tijd om je zorgverzekering te checken

22-12-2021 14:30

Shutterstock.

Elk jaar is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Dit vormt een goed moment om te checken of je nog steeds de juiste zorgverzekering hebt. Want een verkeerde dekking kan je veel geld kosten, ofwel door een te hoge premie of een te lage dekken. Waardoor je zelf voor allerlei ingrepen en kosten moet opdraaien.

Aanvullende kosten

Een goede manier om te kijken wat voor zorgverzekering je het volgende jaar nodig zou hebben, is door te kijken naar het voorgaande jaar. Had je veel extra kosten die door een aanvullende verzekering gedekt zouden worden? Dan is het handig om die voor het volgende jaar wel af te sluiten zodat je op dit punt kunt besparen. Heb je weinig of geen medische kosten, wellicht is alleen een goedkope zorgverzekering dan iets voor jou.

Eigen risico

Heb je het voorgaande jaar je eigen risico niet opgemaakt en verwacht je eenzelfde soort kosten te maken? Dan kan het handig zijn om een hoger eigen risico te overwegen. Met een hoger eigen risico bespaar je namelijk op de premie. Hoe hoger het eigen risico waar je voor kiest, hoe lager je premie zal uitvallen. Houd echter wel in gedachten dat je zorgkosten nooit helemaal kunt plannen. Je kan onverwacht ziek worden waardoor je meer zorg nodig hebt dan je vooraf kon inschatten. Het is daarom aan te raden alleen een verhoogd eigen risico af te sluiten als je de kosten daarvoor zou kunnen dragen.

Vergoedingen

Sommige vergoedingen kunnen zijn aangepast. Daarom is het goed om deze te checken en na te gaan of je hierdoor een ander soort polis of aanvullende verzekering nodig hebt.

Zelf je zorgaanbieder kiezen

Als je naar het ziekenhuis of een fysiotherapeut moet, wil je misschien zelf kiezen waar je heen gaat. Dan is het belangrijk een verzekering te kiezen waar dit mogelijk is. Bij sommige verzekeringen is er geen vrije zorgkeuze en zal je moeten bijbetalen als je zelf wil kiezen. Goed om te weten: voor spoedeisende hulp geldt altijd dat je overal terecht kunt.

Wijzigingen in je persoonlijke situatie

Het is bij het nagaan of je zorgverzekering nog bij je past niet alleen belangrijk naar je gezondheid te kijken. Je moet ook kijken naar je persoonlijke situatie. Heb je volgend jaar misschien een nieuw hoortoestel nodig? Dan kan het voordelig zijn om een verzekering af te sluiten waarin de kosten hiervoor gedekt zijn. Ben je van plan een grote reis te maken? Misschien is het dan belangrijk om een dekking te hebben voor zorgkosten in het buitenland. Het kan ook zijn dan je nu betaalt voor dit soort dekkingen terwijl je deze eigenlijk niet nodig hebt. In dat geval kan het handig zijn om te kijken welke dekkingen zouden kunnen vervallen.