Opinie

‘Facebook is een leugens zaaiend werktuig’

01-01-2022 11:19

Champagne
Shutterstock.

Sfeerbeeld, de rest van de dag ook te vinden in talloze msm: De Lege Champagnefles. Als symbool voor een uitgeblust land waar creativiteit, innovatie, originaliteit, controverse en lef al lang geleden collectief zijn geaccepteerd, veroordeld en geëxecuteerd als halsmisdaad

Doneer aan TPO

Een lekker gevaarloos stukje kitsch om prikkelarm naar te staren tijdens al die andere verdrietige 1 januari-cliché’s: skischansspringen kijken, Weens Nieuwjaarsconcert kijken en ‘tietekont, tietekont, tietekont kont kont’ roepen tijdens de Radetzky March, oliebollen eten, (schoon)-ouders bezoeken en omrijden via de afhaalchinees om te kijken hoeveel rode papiertjes van rotjes er nu weer liggen en natuurlijk het opzuigen in alle media van die steeds verder woekerende bloedarmoede der Eindejaarslijstjes, Nieuwjaarslijstjes, Jaaroverzichten, voorspellingen, beloftes, terugkijken, wie ging er dood, wie moet er dood, en nieuwsoverzichten van ‘een redelijk rustige jaarwisseling‘ in de rest van de wereld.

Wist u al dat het ‘Dry Januari‘ is? Een betere reden principieel alcoholist te worden is niet denkbaar.

Gelukkig Nieuwjaar!

Ja, ook dit jaar wordt alles in de Nederlandse media weer een stukje erger dan vorig jaar. Ook dit jaar worden nóg meer BN’ers te gast gevraagd in nóg meer talkshows, bedenken redacties nóg droeverige maar beslist veilig correcte rubriekjes en formatjes, krijgt NPO Radio 1 nóg meer nieuwsquizjes en mediaforumpjes en non-kritische opendeurenvragenstellers en zullen de Belgische uitgevers die vrijwel álle Nederlandse kwaliteitskranten in handen hebben nóg meer inzetten op ‘feel good’, ‘human interest’, ‘verbinding’, ‘verdieping’, ‘goed leven’, ‘vrouw en gezin’, ‘groen leven’ en verder alles wat met slachtoffers en tranentrekken heeft te maken.

In 2022 krijgt u nóg minder feiten, nóg minder hard nieuws, nóg minder serieuze verslaggeving, nóg minder objectiviteit, professionele distantie en journalistieke professionaliteit. Omdat ‘nieuws’-redacties nóg vaker zullen besluiten om ‘met een positieve noot te eindigen’, ‘een stip op de horizon te zetten’ en ‘af te sluiten met een constructief plusje’. Daarom hebben nieuwe televisieverslaggevers van ‘nieuwsrubrieken’ in 2022 nóg minder persoonlijkheid, hebben ze nóg vaker hetzelfde onderling uitwisselbare blakend fatsoenlijke afgeronde hbo-opleiding-burgermansprofiel en zullen ze nóg vaker op Twitter en via Instagram hun volgers behagen met laffe boilerplate en ‘progressief’ moralisme opdat ze nóg sneller woordvoerder van een politieke partij kunnen worden of BN’end deelnemer in Wie is De Mol of Expedition Robinson.

De starende afgrond

Niet dat het er veel toe doet. Als het een enkele échte journalist al eens lukt iets te ontdekken, ontrafelen en boven water te halen kan het niemand wat schelen. Hoeveel schandalen er na het roeren in de poep ook komen bovendrijven, er verandert helemaal niets. Belastingtoeslage-affaire, liegen en bedriegen, corruptie en grondwetschending, in 2022 zal het nóg meer worden geaccepteerd en zal het nóg minder mensen iets kunnen schelen zoals nóg minder ‘volksvertegenwoordigers’ bereid zullen zijn de macht te controleren en confronteren.

Wat 2022 betreft zul je kortom maar één ding echt zeker weten: Nederland staart niet langer in de afgrond, de afgrond staart in Nederland.

Nu maar hopen dat 2022 in elk geval het jaar is waarin Facebook, en social media, eindelijk herkend en erkend worden als een misdadig gevaar, het allergrootste gevaar, voor samenleving en democratie. De dodelijke kanker die de patiënt zelf vrolijk mee helpt uitzaaien. De vijand van staat, burger, smaak, ideeën, vrijheid, debat, individuele ontplooing, expressie, kunst, cultuur, creativiteit, denken, bestaan, leven. Niet Rusland, China, de Derde Wereldoorlog, pandemie of klimaat is het grote gevaar van het einde aan alles maar Facebook. Het Paard van Troje wat niet eens vermomd hoeft te worden als paard om jubelend tot voorbij de stadspoort te worden gereden. De Waanzin van Troje. Een naakte keizer, wiens virtuele gewaden onophoudelijk worden bejubeld door burgers die stuk voor stuk denken dat ze echte vrije wezens zijn.

Hoe dan ook, 2023 zal in elk geval het jaar worden waarin men uiteindelijk concludeert dat het toch nóg erger kon worden. In de door social media onderdrukte Nederlandse hel van smakeloosheid, middelmaat, kitsch, behaagzucht en achterlijkheid voorbij Snollebollekes-niveau. Nederland, die moralistische zelfgekozen rancunedictatuur van halftalent, machteloze vuistjesmaaiers, onwetende aanbidders van naakte keizers en moraalloze fokkers van Paarden van Troje.

‘Facebook is een leugens zaaiend werktuig’

 

“De democratisering van het uitgeefwezen is iets prachtigs. Ik denk nog steeds dat de drievoudige revolutie van internet, smartphones en sociale media per saldo goed kan zijn voor de samenleving. Maar dat kan alleen als we platforms eisen die in ieders belang zijn. En dat is Facebook niet.

Facebook is een leugens zaaiend werktuig voor de uitholling van onze beschaving. Het is helemaal ontworpen op het uitlokken van primaire emotionele reacties en reduceert menselijke interactie tot het aanklikken van knopjes. Het algoritme schotelt gebruikers onherroepelijk steeds extremer en minder genuanceerd materiaal voor, omdat dat de meeste reacties uitlokt. Gebruikers worden stilletjes gedrild om uit te kijken naar reacties op de berichten die ze plaatsen, en dat houdt de vicieuze cirkel in stand. De leiding van Facebook heeft toegestaan dat op hun platform propaganda werd bedreven, terroristen werden gerekruteerd en genocide werd aangeprezen. Ze verdedigen zich tegen die aanklacht met een beroep op waarden zoals vrijheid van meningsuiting, maar ondermijnen ondertussen zelf de democratie.

Facebook wist zichzelf aan de massa te verkopen met de belofte dat het een kanaal was voor vrije meningsuiting, voor verbinding en verbondenheid. Maar in werkelijkheid is het een wapen tegen het vrije internet, tegen zelfontplooiing en democratie. Allemaal zodat Facebook zijn adverteerders de worst van jouw persoonlijke gegevens kan voorhouden.”

Adrienne LaFrance in The Atlantic. Vertaald door 360 Magazine.

Lees ook:

Wellicht is het enige echte probate middel tegen Facebook een tegenkracht van formaat
Facebook: Titanic die nog niet tegen het ijs is gevaren, maar hoe dan ook zal zinken
Europarlementariërs roepen grote bedrijven op niet te adverteren bij Facebook en Google

 

Doneer aan TPO!

Klik ook vooral hier!

En daar!