Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jesse Klaver

04-01-2022 09:31

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
 

Beste Jesse,

En wat heb jij gedaan sinds Sigrid Kaag Lilianne Ploumen en jou een mes in de rug duwde en alsnog met de meloenenslikker van de Christenunie in zee ging?

“Nou Jan, niks. Maar ik dien deze week samen met Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren een wetsvoorstel in om al het vuurwerk permanent te verbieden. Behalve sterretjes.”

Het lijkt mij niet de knaller waarmee je na twaalf jaar (waarvan zeven als fractievoorzitter) de Tweede Kamer wilt verlaten.

Bovendien: de timing is nogal beroerd.

GezondheidGezondheid
 

Want als het tijdelijk vuurwerkverbod van de afgelopen twee jaar wegens corona één ding heeft geleerd, is het dat de Nederlander niet zit te wachten op van staatswege georganiseerde vuurwerkshows.

En dat het illegaal aangeschafte vuurwerk zwaarder is dan ooit.

En dat de politie het afsteken nogal aanmoedigt door vooraf te melden dat toch niet gehandhaafd zal worden.

Waardoor het Verbond van Verzekeraars nu al weet dat de schade deze jaarwisseling net zo groot was als toen er geen vuurwerkverbod gold.

Dus het wordt weer symboolpolitiek.

Want ook dit jaar krijgt de politie het vast weer veel te druk met bonnenschrijven, iftarren en demonstrantenrammen (tenzij het Antifa-tuig betreft) om nog voldoende manschappen op de been te brengen op de laatste dagen van het jaar.

Maar goed, je carrière als politicus is wel mooi rond zo.

Sale / Solden 2022Sale / Solden 2022
 

In jouw tijd als secretaris van de jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, vond de politie in jullie pand materiaal voor het maken van een bom en vijftien jaar later ben je gederadicaliseerd tot een brave huisvader die met zijn drie kinderen met een handjevol sterretjes en trekrotjes de straat op gaat.

Waar ik trouwens wel van schrok: hoe snel jouw toekomstige opvolger als fractievoorzitter van GroenLinks, bejaardenhater jonkvrouw Corinne de Jonge van Ellemeet, toenadering zocht tot het kabinet Rutte 4/Kaag 1.

Toen ik dat las, dacht ik: veel dieper kun je er met de arm niet in.

Maar dat was vóór ik de tweet van jullie PvdA-collega Attje Kuiken had gezien.

Je merkt: ik geloof die praatjes dat GroenLinks en de PvdA Rutte 4/Kaag 1 na die naaistreek van Kaag niet aan meerderheden gaan helpen in de Eerste Kamer voor geen meter.

Je zou maar AOW’er zijn en op jullie of de PvdA hebben gestemd.

Dan voel je je toch ongelooflijk gejeweetweld?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Omdat kleine jongens groot worden.