Chris Aalberts – Poging radicaal rechtse studenten mainstream te lijken hopeloos mislukt 

07-01-2022 14:00

Foto bewerkt door TPO. Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Tijdens de lockdown krijgen studenten alleen nog online college. Wat twee jaar geleden nog bekend stond als innovatief onderwijs vindt vrijwel iedereen inmiddels een nachtmerrie. Verontrustende cijfers over de geestelijke gezondheid van studenten stapelen zich op. De studentenbonden houden zich opvallend stil. Grote landelijke studentendemonstraties: ho maar. Het biedt radicaal rechtse studenten, corona-critici en JFvD’ers een prachtige kans om zichzelf te profileren.

Doneer aan TPO

Onlangs verenigden studenten zich in het gelegenheidscollectief ‘Studenten voor Open Onderwijs’. Deze onbekende organisatie demonstreert zaterdag op de Dam. Er is onmiskenbaar een verband met de rechterkant van het politieke spectrum: de sprekers zijn onder andere anti-corona-activiste Raisa Blommestijn, oud-Op1-presentatrice Talitha Muusse en anti-lockdown-actievoerder en Baudet-fan Marijn Rinck. Niet echt een afspiegeling van de Nederlandse jongeren, zeg maar.

‘Studenten voor Open Onderwijs’ organiseerde begin december al een slecht bezochte demonstratie in Den Haag. Toen was er nog geen lockdown, maar wel de dreiging van de corona-toegangspas aan hogescholen en universiteiten. Raad eens wie toen het woord voerde? Iem Al Biyati, fractiemedewerker van FvD en tegenwoordig ook voorzitter van JFVD. Haar voorganger, Kamerlid Freek Jansen, kwam langs om de studenten te steunen. Ongehoord Nederland kwam er verslag van doen.

Lekker schimmig doen

De organisatie heeft een website met een manifest dat inmiddels een paar duizend keer is ondertekend. Nergens zijn de namen van de initiatiefnemers te vinden en nergens enige indicatie van hoe dit initiatief in elkaar steekt. Het manifest gaat alleen over het doel van de eerdere demonstratie, namelijk geen QR-pas in het hoger onderwijs, terwijl dezelfde organisatie nu opeens een veel breder doel heeft omarmd. Mede-organisator ‘Bovenwijsbond’ is net zo schimmig en alleen tegen de QR-pas.

Als deze organisatie zichzelf op de eigen website niet eens kan introduceren, is een veilige aanname dat sprekers bij demonstraties illustreren waar deze club voor staat: JFvD’ers, anti-coronapas-activisten en wappies. Ergens hebben ze wel realiteitszin: ze weten dat ze geen groot publiek trekken. Daarom benaderde men voor zaterdag politieke jongerenorganisaties. Probleem: deze zijn te professioneel en willen weten wie ‘Studenten voor Open Onderwijs’ zijn. Daar kwam geen antwoord op.

Nu is er een poster met de aankondiging dat ‘bijna alle politieke jongerenpartijen’ aanstaande zaterdag van de partij zijn. Die van SGP, VVD, D66, CDA en ChristenUnie zullen er zeker niet zijn. Ook de voormalige SP-jongeren komen niet. De kans dat de jongerenorganisaties van PvdD, PvdA, Bij1 en GroenLinks wel zin hebben om met Baudet-fans te demonstreren is minimaal. Tot dusver pusht geen enkele jongerenorganisatie deze demonstratie. De poging van de Baudet-fans om mainstream te lijken is al met al mislukt.

Daarom een waarschuwing aan alle studenten die oprecht bezorgd zijn over de onderwijslockdown: als je zaterdag naar de Dam gaat, is de kans groot dat je tussen radicaal rechts gespuis staat.

 

Lees meer van Chris Aalberts:

Bij FvD is rancune een essentiële drijfveer geworden 
Tanja Nijmeijer is nog niet aan zelfreflectie toegekomen
Socialistisch Rotterdam maakt ruzie omwille van de eenheid 

 

Doneer aan Chris Aalberts!

 

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Thierry Baudet

Bert Brussen – Het is bewezen en gezien: FvD is gewoon terreur

Gideon van Meijeren

Gideon van Meijeren (FvD) treitert Tweede Kamer de chaos in

Bier

FNV Horeca roept kabinet op horeca weer te openen

Marc Bonten

OMT-lid Marc Bonten: ‘Steeds moeilijker om coronabeleid uit te leggen’

Horeca wil deze week nog duidelijkheid over heropening

Booster

Helft Nederlanders moedeloos van coronamaatregelen, kan niet normaal leven

Patricia Bruijning

Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning: ‘Nederland kan van lockdown af’

Meerderheid Nederlanders wil culturele sector en horeca weer open

Bier

Horeca Nederland: ‘Horeca is essentieel en komt in actie, het is een kwestie van overleven’

Postercampagne Koninklijke Horeca Nederland: ‘Winkels open = horeca open’

hugo de jonge cda

21% studenten nu al meer vertrouwen in Ernst Kuipers (D66) dan in Hugo de Jonge (CDA)

Utrecht

Utrechtse ondernemers: ‘Onze bedrijven móéten open, anders zijn er straks geen bedrijven meer’

Hersens brein

Neurobioloog: ‘Mentale gezondheid jongeren van essentieel belang in coronatijd’

Gert-Jan Segers ChristenUnie

BRIEFJE VAN JAN – Aan Gert-Jan Segers

hugo de jonge

Hugo de Jonge: ‘Ik word eigenlijk elke dag bedreigd, vaak bij mijn huis’

Bier

Horecaroutekaart – ‘Horeca is klaar voor verantwoorde heropening’

Femke Halsema

BRIEFJE VAN JAN – Aan Femke Halsema

Thierry Baudet

Chris Aalberts – Bij FvD is rancune een essentiële drijfveer geworden 

Podcasts