Constanteyn Roelofs – De cult van ideologisch kromgetrokken sociale wetenschappers

20-01-2022 15:37

Professor
Shutterstock.

Stel je bent prof. dr. Robert Dijkgraaf en je besluit op een dag om het in vergelijking gemakkelijke taakje van, zeg, het opstellen van een Theory of Everything over de natuurkundige aard van het universum op te geven om terug te keren naar Holland om in de meest krakkemikkige naoorlogse regering van het Vaderland orde op zaken te stellen in ons piepende en krakende onderwijssysteem. Het vraagt bijna om een soort immense vorm van plichtsbesef of raar masochistisch genoegen om het te willen.

Doneer aan TPO

Je hebt namelijk niet alleen te maken met gedoetjes als Covid19, veel te weinig leraren en overvolle plofuniversiteiten en hogescholen waar veel te veel studenten met verregaande Dom en Lui rondhobbelen (die zich ook nog eens opstellen als verwende consumenten), maar ook met een verregaande cult van ideologisch kromgetrokken sociale wetenschappers die de grootst mogelijke moeite doen om de afstand tot de werkelijkheid te bewaren om hun theoretische egalitaire heilstaat op te bouwen.

Neem nou zo’n verdwaasde ziel als Willem Schinkel, die in de NRC mag zeggen dat wij hier in het westen een ‘necropolitiek’ hebben waar stapels lijken worden opgetast ‘voor het kapitalisme’, maar dat ze dat in China niet hebben. Schinkel mag gewoon de industriële hellesteden en concentratiekampen van het regime daar negeren en het presenteren als het ekologiese en maatschappelijke alternatief voor Nederland. Ze bouwen daar honderden kolencentrales, storten ettelijke New Yorken per jaar aan beton en vermalen miljoenen in de molens van de arbotechnisch wat minder leuke werkomstandigheden, maar dat maakt voor zo’n catweazel met een gestoorde ideologische fixatie natuurlijk niets uit.

Net als Tom Zwart trouwens, zo’n griezel die in Nederland allemaal zalvende opiniestukken publiceert over de zegeningen van de islam en de interculturele communicatie, maar zich wel laat betalen om de uitwissing van de Oeigoeren goed te praten. Of wat te denken van die hele school islamvorsers in Nijmegen die gerust 14 eeuwen van mohammedaans geïnspireerd empire building op vrouw- en homovijandige patriarchale grondslagen telkens maar weer reduceren tot een reactie op ‘negatieve beeldvorming in de rechtse media’.

Het schaadt het aanzien van de wetenschap en het vertroebelt de besluitvorming als overheden zich baseren op academische experts als blijkt dat deze mensen niet alleen intellectueel corrupt zijn, maar zich ook graag lenen voor de territoriale en imperiale ambities van concurrerende wereldmachten. Dat is natuurlijk jammer, want de grote vraagstukken van deze tijd vereisen wel degelijk goed wetenschappelijk onderzoek om ze aan te pakken.

Er is iets heel erg grondig mis met onze universiteiten en systemen van wetenschappelijke ordening als mensen als Schinkel, Zwart en good ol’ Dr. Kromzwaard boven komen drijven. Willen de mensen die echt kunnen denken niet meer? Zijn universiteiten gesubsidieerde schuilplaatsen voor een soort scientology voor lelijke mensen, waar je alleen maar in kan als je je laat indoctrineren in de juiste dianetics?

Hoe het ook zij, het lijkt me voor Dijkgraaf een volstrekt hoofdpijndossier om een beetje grip te krijgen op de academische Augiasstallen.

 

Lees ook van Constanteyn Roelofs:

Puntje voor de monetaristen van Milton Friedman
De diplomacratie is één grote scam
Alvast gecondoleerd met 2022!

 

Doneer aan Constanteyn Roelofs!