Reportage

Chris Aalberts – Amsterdamse socialisten kunnen verkiezingen alleen maar verliezen 

23-01-2022 14:02

Foto: Chris Aalberts.

En toen was er wéér een nieuwe partij op links. Na de oprichting van een lokale socialistische partij in Rotterdam en eentje in Utrecht, is het nu tijd voor Amsterdam. Afgelopen week zag Democratisch Socialisten Amsterdam (DSA) het levenslicht. Raadslid David Schreuders zegt zijn SP-lidmaatschap op en sluit zich aan bij DSA. Zo hebben we al drie lokale socialistische partijen die allemaal voortkomen uit de SP, maar die allemaal net even anders heten: Socialisten 010, Socialisten Utrecht en DSA.

Doneer aan TPO

Politieke versplintering creëert een doolhof voor kiezers, maar op de linkse flank wordt het nu wel heel erg. In het persbericht van DSA lezen we allerlei politieke doelen: de rijen voor de voedselbanken laten verdwijnen, speculanten aanpakken, vrijplaatsen van activisten koesteren en al dat soort zaken waarvan iedere gewone kiezer denkt: dat wil de SP óók. Hier zien we het probleem van afsplitsingen die voortkomen uit onvrede over de partijstructuur van de SP: die kwestie interesseert gewone kiezers niets.

Lees en bekijk meer hierover op @chrisiserbij

In Amsterdam refereert de naam DSA aan de interne SP-ellende. Geroyeerde leden en andere afsplitsers menen dat de SP niet democratisch is en geen intern debat toestaat. Ook de nieuwe socialistische partijen van Rotterdam en Utrecht klagen erover. Het royeren van leden zonder duidelijke redenen is inderdaad dubieus, maar de afsplitsingen lijken tegelijk opvallend veel op het origineel. Zij reppen wel meer dan de SP over racisme, maar als je je daar druk over maakt is Bij1 ook nog een optie. En een logischere.

Een protest in de buurt

We lezen in het persbericht dat DSA ‘vooral buiten de gemeenteraad’ actief zal zijn. Zaterdag doet zich direct een mooie gelegenheid voor: de actiegroep ‘Niet te koop’ demonstreert bij een pand aan de Amsterdamse Van Ostadestraat. De benedenwoning wordt verkocht door woningcorporatie De Alliantie. Dit protest is niet van DSA, maar de partij maakt er wel publiciteit voor op Facebook, waarschijnlijk om invulling te geven aan het doel op te trekken met maatschappelijke bewegingen.

In de straat staan dertig actievoerders, die wekelijks op een andere plek in Amsterdam Zuid samenkomen. De benedenwoning gaat voor het astronomische bedrag van 1.250.000 euro van de hand en de panden ernaast staan op de planning om te worden gesloopt. Dat is goedkoper dan renovatie. De actievoerders zijn tegen en plakken wat posters op de benedenwoning. Een man schreeuwt leuzen over de uitverkoop van de sociale huur en dan is het protest weer voorbij. Volgende week verder.

Hier zien we de problemen van het socialisme in Amsterdam in een notendop, of het nou gaat om de SP of DSA. Op een enkeling na zijn de actievoerders de vijftig ruim gepasseerd. Zij kennen deze buurt nog uit de tijd dat het een volksbuurt was, er krakers actief waren en een redelijk aantal mensen zich hier een etage konden permitteren. Dat is veranderd: het is een yuppenbuurt geworden en sociale huurwoningen worden veelal verkocht, waardoor mensen met een normaal inkomen er niet meer tussen komen.

Daar komen de expats al

Er komt een auto met aanhangwagen aangereden. De actievoerders gaan ervoor aan de kant. Op de aanhangwagen staan een bank en een wasmachine. Het blijken de bezittingen van de nieuwe bewoner van de derde etage van precies hetzelfde pand, een man van hooguit dertig met een hippe muts, die vandaag zijn verhuizing heeft gepland. Het is een prachtige illustratie van het probleem: hier arriveren alleen nog jonge mensen met hoge salarissen en ze laten zich niets aan de oude bewoners gelegen liggen.

Zo staan hier mensen tegen de uitverkoop van de sociale woningbouw te protesteren en hijsen vijf meter verderop een paar yuppen een bank naar boven. De nieuwe bewoners van de benedenwoning zullen van hetzelfde type zijn. De actievoerders kunnen op hun kop gaan staan, maar ze worden hier langzaam verdreven en dat proces wordt ook door de linkse coalitie van Amsterdam – met daarin de SP – niet tegengehouden. Ook DSA kan dat niet. Ondertussen moeten we aan de kant voor een elektrische auto en wat flitsbezorgers.

De SP en DSA moeten een beetje opschieten. Als ze dat niet doen zijn alle oorspronkelijke bewoners die hun doelgroep vormden vertrokken en komen beide partijen helemaal niet meer in de gemeenteraad. Yuppen stemmen immers D66 en GroenLinks. De SP hield dit proces in de oude situatie al niet tegen, laat staan nu de partij een nieuwe concurrent heeft. De beste illustratie van de gezamenlijke hulpeloosheid van socialistisch Amsterdam? Beide partijen zijn niet zichtbaar aanwezig bij dit protest.

Later blijkt het nog erger: DSA was er wel, maar vergat zich als zodanig kenbaar te maken. Er moet nog heel wat gebeuren wil er in Amsterdam een socialistische wind gaan waaien.

 

Lees ook van Chris Aalberts:

De nieuwe Rotterdamse SP is opeens op de hand van BIJ1 
Socialistisch Rotterdam maakt ruzie omwille van de eenheid 
Ruzie tussen SP en opstandige Rotterdamse leden loopt verder op 

 

Doneer aan Chris Aalberts!