Achtergrond

Hans van Willigenburg – Het zo verlangde stickertje ‘multicultu-reel’, Ali B. levert het op bestelling

24-01-2022 10:33

Ali B.
Ali B. bij DWDD. Screenshot Youtube/DWDD.

De laatste paar dagen is rapper Ali B., onlangs veertig geworden, uitsluitend nog in het nieuws vanwege berichten over zijn vermeende seksuele escapades bij het programma The Voice Of Holland. Voorlopig is dat niet meer dan een onverwachte wending in een stroom van succesnieuws die deze artiest vanaf 2004 heeft weten te genereren. Sinds hij op podia klom, was Ali B., wel of niet tot zijn eigen verbazing, een recept voor aandacht, humor, zelfspot en, jawel, ‘verbinding’. Na het omhelzen van onze nationale vorstin kreeg hij de bijnaam ‘knuffelmarokkaan’ opgeplakt, hetgeen nog meer deuren voor hem opende dan er al open stonden. (Waarschijnlijk is het aantal open deuren op den duur karakterbedervend gaan werken, maar dit terzijde.)

Doneer aan TPO

Wie zich erover verbaast dat Ali B. van een chaotische jongere met schulden zo snel zoveel aandacht naar zich toe kon trekken, en ogenschijnlijk zo gedisciplineerd zijn groeiende publiek wist te bedienen, komt deels uit bij zijn (ex-)vrouw Breghje Kommers, met wie hij inmiddels drie kinderen heeft. Volgens een interview met zijn jeugdvriend Hakim Mokhtari in het Financieel Dagblad is Breghje ‘de redder’ van zijn leven geweest, ‘zijn fundament’.

En dat Ali B. een onderwerp is geworden in het Financieel Dagblad mag je als een deel van zijn succesverhaal beschouwen: met hulp van Breghje groeide hij razendsnel uit tot een bloeiende BV. Het maakte hem bij het niet-allochtone deel van de bevolking nog vertrouwder: met een moslim die ogenschijnlijk meer met zijn bankrekening bezig was dan met zijn godsdienst, de islam, kon het liberale Nederland van Mark Rutte zich maximaal identificeren.

Mensenknuffelaar

Hoewel hij in het licht van het Voice-schandaal niet zozeer meer op complimentjes van John de Mol zit te wachten, heeft de grootste mediatycoon van Nederland Ali B. diverse malen de hemel in geprezen als streetwise. En dat is Ali B. inderdaad als geen ander gebleken. Ergens in zijn loopbaan, misschien zelfs al vanaf het allereerste begin, heeft hij een instinct gehad over hoe en met wie hij zijn succes kon vergroten en zijn BV kon laten floreren.

Voor omroepen die, kijkend naar hun eigen werkvloer, constateerden geen afspiegeling meer te zijn van de samenleving was Ali B.  een geschenk uit de hemel: kijkcijfers, goodwill en feelgood gegarandeerd. Plus het innig verlangde stickertje ‘multicultureel’. Ali B. leverde het. Op bestelling. En was vervolgens streetwise genoeg het verder en verder uit te buiten.

Dat hij als mensenknuffelaar en begenadigd mediator tussen uiteenlopende bevolkingsgroepen ervoor koos om, samen met Breghje, in uitgerekend Almere neer te strijken, zegt misschien iets over de meer solitaire kant van de ‘knuffelmarokkaan’. Als je elke dag applaus krijgt wil je ’s avonds wellicht het liefst in een miljoenenbunker in een Vinex-stad, ver van het glamourgebeuren, tot rust komen.

Berekening en strategie

Vast staat dat het koninkrijk Bouali dat Ali in Almere gesticht heeft steeds meer de kenmerken van berekening en strategie heeft gekregen, en steeds losser is komen te staan van de jongensachtige op het podium klimmende rapper. Misschien culmineerde die berekening onlangs wel in het boek De Ali B.-methode, met als ondertitel 12 levenslessen van de origineelste coach van Nederland; een ongetwijfeld stichtelijk werkje dat nu, vanwege het allerlaatste schandaalnieuws, massaal uit de handel wordt genomen.

Eén van Ali B’s laatste ‘wapenfeiten’ in negatieve zin, en achteraf gezien mogelijk een opmaat naar het nu uiteen gespatte zedenschandaal, was de onsmakelijke manier waarop hij Max Verstappen dwong om na zijn legendarische wereldtitel door hem toe gerapt te worden. De BV Ali B., streetwise tot op het bot, zag in Max het ideale vehikel om de roem van de autocoureur op de BV te laten afstralen en daarvoor moest alles wijken.

Deze toenemende grootheidswaanzin, na een scheiding niet langer gecorrigeerd door ‘zijn fundament’ Breghje Kommers, lijkt hem nu fataal te gaan worden. Zijn schriftelijke reactie op de seksgeruchten wordt alom omschreven als ‘kil en zakelijk’ en ‘zeer weinig meelevend’ (met de zin ‘Ik ben 100 procent overtuigd van mijn onschuld’ als cryptisch hoogtepuntje). Ofwel, de BV Ali B. heeft de persoon Ali B. verregaand verdrongen.

Samenvattend: de deksels slimme ‘knuffelmarokkaan’ ontdekte de toverformule en financiële voordelen van zijn knuffels en werd daar op den duur zo dronken van dat hij in de coulissen van knuffelen overging op iets dat nu op de nominatie staat om aan de rechter te worden voorgelegd.

 

Lees ook van Hans van Willigenburg:

Sander Schimmelpenninck, de niet-schreeuwerige versie van zichzelf
Jeroen Rietbergen, de g-spot van talkshow-Nederland
Nieuwsuur doet alsof Henk en Ingrid in opstand komen tegen Facebook 

 

Doneer aan Hans van Willigenburg!