Nieuws

#Metoo maakt mannen steeds banger, 32% mannen voorzichtiger met seksueel getinte grapjes

07-02-2022 10:48

Shutterstock.

Eén op de drie mannen (32 procent) is voorzichtiger geworden met grapjes en opmerkingen die als seksueel getint kunnen overkomen. Vooral jonge mannen onder de 35 jaar passen hun gedrag aan (43 procent). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 29.000 mannen en vrouwen.

EenVandaag vroeg of zij hun gedrag aangepast hebben sinds de komst van de #MeToo beweging eind 2017, en recenter de discussie rond The Voice of Holland.

Niet per ongeluk kwetsen

De mannen die voorzichtiger zijn geworden doen dit deels uit overtuiging. Zij willen vrouwen niet onnodig kwetsen. Maar sommigen zijn ook bang geworden om iets verkeerd te doen, of om daarop aangesproken te worden: “Ik probeer bewust jonge dames niet meer aan te kijken, maar langs ze heen te kijken,” schrijft iemand.

Hoe ervaren ze dat in de praktijk en waarom zijn jonge mannen nog voorzichtiger? Dat lees je hier. 

Meerderheid niet voorzichtiger

De meeste ondervraagde mannen zijn niet van plan om zich voorzichtiger te gaan gedragen. Voor 36 procent geldt dat ze al heel voorzichtig waren. Een kwart (27 procent) vindt het niet nodig of zelfs overdreven.

Lees hier waarom.

Taak voor ouders en scholen

In het onderzoek kregen alle deelnemers ook de vraag wat er volgens hen moet gebeuren om seksueel grensoverschrijdend gedrag terug te dringen. Volgens hen begint dit met bewustwording bij kinderen, door de ouders en op school.

Lees hier hoeveel ouders met hun kinderen over grensoverschrijdend gedrag gesproken hebben naar aanleiding van de uitzending van BOOS over The Voice.