Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Angela de Jong

22-03-2022 09:31

Bol 7 daagseBol 7 daagse
 

Lieve Angela,

Het was gênant.

Terwijl het lijk van de gevierde weerman Piet Paulusma bij wijze van spreken nog warm was, liet jij bij het NPO 1-radioprogramma ‘Spraakmakers’ zien dat je het empathisch vermogen van een platbodem hebt.

Piet Paulusma had ervoor gekozen om het nieuws over zijn ziekte alleen te delen met mensen die er hun snater over konden houden.

Dat is natuurlijk geheel tegen de trend in jouw wereld in.

Daar wordt de naderende dood in columns, tv-interviews en boeken uitgemolken tot de koe geen druppel meer heeft.

Sterker: tien jaar daarna nóg!

Bij jouw eigen Algemeen Dagblad schrijft Jan Rot momenteel een wekelijkse column over zijn naderende einde.

Daarmee stapte hij in een uitgemolken format, dat voor zover mijn geheugen reikt, in 1990 ontstond toen verslaggever Ton Oostveen wekelijks over zijn eigen levenseinde begon te schrijven in het weekblad Panorama. (Grappig detail: Oostveen werd postuum de schoonvader van NRC-engnek Tom-Jan Meeus)

Waar jouw Algemeen Dagblad as we speak clicks probeert te scoren met het leed van de sympathieke rasartiest Jan Rot, koos de Friese weerman Piet Paulusma welbewust een ander pad.

Het Piet-pad.

Piet stond drie dagen voor zijn dood nog het weer te presenteren alsof er niets aan de hand was en ging in absolute stilte heen.

En daar had jíj kritiek op.

“Dat hij nu ziek was heeft hij niet bekendgemaakt en dat is zijn goed recht, maar tegelijkertijd… Nederland is altijd op z’n mooist en op z’n liefst als mensen ziek zijn. Dat heeft hij zichzelf ook wel op die manier ontnomen en dat vind ik heel spijtig voor hem.”

Hoezo?

“…zijn goed recht, máár…”

Níks máár.

Láát die man.

Piet Paulusma deed niet eens hetzelfde kunstje níet, hij stak postuum zijn middelvinger op naar al die aasgieren in de media die op hem zouden zijn gedoken als hij het nieuws over zijn ongeneeslijke ziekte wel met de hele wereld had gedeeld.

Nu had hij, buiten zijn lange werkdagen, alle tijd voor zijn naasten en intimi.

Voor de mensen die er echt toe doen.

En jij?

Jij tetterde in een microfoon dat Piet Paulusma zichzelf tekort deed.

Want hij had, stelde je, zo genoten van alle aandacht toen hij bij ‘De Wereld Draait Door’ in het zonnetje werd gezet omdat SBS6 hem na 23 jaar had ontslagen.

“Hij zat helemaal te glunderen!”

Kolere.

Jij hebt in je eigen bubbel geloof ik niet door dat de wereld nogal veranderd is sinds de emoporno door alle media is ontdekt als melkkoe.

Ik was altijd fan van je.

Maar ik schrok me rot toen je gisteren je bek weer gewoon een duw gaf en iets controversieels riep om maar te kunnen blijven aanschuiven bij al die programma’s.

Had er tijdens dat optreden bij ‘Smaakmakers’ nou nergens een lampje bij jou kunnen gaan branden dat de zelfgekozen manier waarop mensen met de nadere dood omgaan voor hen altijd de beste manier is?

En even onder ons, Angela.

 Dit was toch toneelspel?

Laat het in godsnaam toneelspel zijn!

Want ik wíl niet geloven dat je echt zo’n koude vrouw bent geworden sinds je in jezelf als tv-persoonlijkheid bent gaan geloven.

Dan zou ik gewoon medelijden met je hebben.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Om naast je telefoon te leggen.