Nieuws

52% Volt-kiezers: Nilüfer Gündoğan terecht uit fractie gezet

29-03-2022 16:04

Nilüfer Gündogan, Volt
Nilüfer Gündogan (Volt). Screenshot Youtube.

Nilüfer Gündoğan is volgens de grootste groep Volt-kiezers terecht uit de fractie gezet. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Desondanks kost de affaire de partij sinds januari drie zetels. Veel kiezers vinden namelijk ook dat de partij de kwestie slecht heeft aangepakt.

Neem een TPO-abonnement!

Veel Volt-kiezers zijn het ermee eens dat Gündoğan nu definitief is weggestuurd: de helft (52 procent) vindt dat er inmiddels voldoende aanleiding is om de voormalig nummer twee van de partij uit de fractie te zetten. 17 procent vindt het niet terecht dat ze uit de fractie is gezet en de rest, 31 procent, weet het niet.

Vertrouwen in Gündoğan en Dassen

Vooral dat ze aan talkshowtafels aanschuift en geen excuses maakt, schiet velen in het verkeerde keelgat. Het vertrouwen in Gündoğan is dan ook laag: 36 procent van de Volt-kiezers heeft nog vertrouwen in haar als Kamerlid.

Lees hier hoeveel Volt-stemmers vertrouwen in Laurens Dassen hebben.

Volt verliest bijna helft zetels tov januari

Ook Volt wordt geraakt door de situatie. In januari stond de partij op een hoogtepunt van 7 zetels. Maar sinds de kwestie met Nilüfer Gündoğan verloor de partij bijna de helft van die zetels. In de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos staat Volt op vier zetels, één minder dan vorige maand. Toen had de partij al twee zetels verloren vanwege de kwestie rond Nilüfer Gündoğan.

De meeste kiezers (58 procent) die eerder dit jaar nog van plan waren op Volt te stemmen, vinden dat de partij de zaak Gündoğan slecht heeft aangepakt.

Zetelpeiling

Bekijk hier hoe de andere partijen ervoor staan in de nieuwe zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos.

Over dit onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.051 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 25 tot en met 28 maart 2022. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, dat is gehouden van 25 tot en met 29 maart, deden 1215 mensen mee die eerder aangaven op Volt te willen stemmen.

Weg met die irritante banners, trackers en popups op TPO.nl!