Nieuws

Internationaal rapport: Voor journalisten steeds onveiliger in Nederland

07-04-2022 17:15

Peter R. de Vries
Peter R. de Vries, journalist, op straat afgeslacht, in broad daylight. Screenshot NPO.

De veiligheid van journalisten in Nederland gaat verder achteruit, zowel online als offline, stelt het internationale rapport van de Media Freedom Rapid Response coalitie. Tijdens een persconferentie in Den Haag worden de resultaten en aanbevelingen besproken, met een panel bestaande uit Thomas Bruning, Paul Vugts en een afgevaardigde van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De zorgen over de agressie tegen journalisten nemen al een aantal jaar toe. 82% van Nederlandse journalisten is geconfronteerd met agressie of intimidatie in 2020, de NOS verwijderde haar logo’s van busjes om haar werknemers te beschermen, en Peter R. de Vries werd op klaarlichte dag vermoord. De staat van de persvrijheid in Nederland krijgt daardoor ook steeds meer internationale aandacht.

Om hier meer duiding aan te geven, heeft Free Press Unlimited de leiding genomen in een internationale onderzoeksmissie. Als onderdeel van de internationale missie zijn de MFRR-partners in gesprek gegaan met journalisten en hoofdredacteuren, beleidsmakers, politie, experts, en Kamerleden.

Op 13 april om 15.30 zal het rapport in een internationale persconferentie worden gepresenteerd in Nieuwspoort te Den Haag.

Free Press Unlimited