Politiek

PvdA-kiezers willen Ahmed Aboutaleb als nieuwe lijsttrekker

13-04-2022 16:22

Achmed Aboutaleb
Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

PvdA-kiezers reageren verbaasd en verdeeld over het vertrek van Lilianne Ploumen. Attje Kuiken of Khadija Arib zijn voor nu even acceptabel als opvolger, maar PvdA-kiezers zien het liefst dat Ahmed Aboutaleb lijsttrekker wordt bij de volgende verkiezingen.

Lees ook: Chris Aalberts – Vernieuwing PvdA is helemaal afhankelijk van nieuwe leider 

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 3000 PvdA-kiezers een dag na het opstappen van Lilianne Ploumen als partijleider. Attje Kuiken en Khadija Arib worden allebei door ruim zes op de tien geschikt bevonden om de komende jaren de fractie te leiden.

Aboutaleb (weer) favoriet

Toch vinden PvdA-kiezers dat Ahmed Aboutaleb, nu burgemeester van Rotterdam, bij de volgende verkiezingen lijsttrekker moet worden. Ook na het vertrek van Diederik Samsom en Lodewijk Asscher was hij voor PvdA-kiezers de gedroomde opvolger, maar beide keren bedankte hij.

Lees hier wie PvdA-kiezers wel en niet acceptabel vinden als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. 

Het vertrek van Lilianne Ploumen kwam voor veel van haar kiezers als totale verrassing. Driekwart (77 procent) van de PvdA-achterban zag het niet aankomen. Hoewel Ploumen zichzelf niet geschikt vindt als leider, vindt 81 procent van de PvdA-kiezers dat zij het goed heeft gedaan sinds de Kamerverkiezingen.

Linkse fusie

Lees hier hoe PvdA- en GroenLinks-kiezers over een fusie tussen hun partijen denken.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 12, na het vertrek van Lilianne Ploumen, en 13 april 2022. Aan het onderzoek deden 3.088 mensen mee die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA hebben gestemd.

Lees ook: Geert Dales – PvdA’er Gijs van Dijk moet terug in de Tweede Kamer

 

Maak nu gebruik van deze geweldige aanbieding!