Politiek

Minister Harbers: tot 2025 geen 130 kilometer per uur, graag iedereen mét helm fiets op

20-04-2022 13:04

Fietshelm
Shutterstock.

Minister van Infrstructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD) heeft een groot interview gegeven aan DPG-media (bij de Provinciale Zeeuwse Courant niet achter betaalmuur). Hij belooft dat er in ieder geval in deze kabinetsperiode “géén discussie meer zal zijn over 130 kilometer per uur”. De hogere maximumsnelheid werd in 2011 juist door zijn eigen VVD bedacht als cadeautje voor de automobilist, maar huidige verlaging van de de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur lijkt nu voorlopig de norm.

Help TPO sparen voor een fietshelm, word abonnee!

In 2019 werden de maximumsnelheden in het verkeer van 120 en 130 kilometer per uur teruggebracht naar 100 gedurende de dag. Dit werd gedaan om de stikstofuitstoot van het verkeer terug te dringen. Het streven van het kabinet is nu dat in 2030 alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn, waarmee de stikstofzorgen zouden kunnen verminderen. “De vroemvroempartij is ook de zoefzoefpartij geworden”, stelt Harbers.

De verlaging van de maximumsnelheid heeft ook geleid tot een daling in het aantal verkeersdoden. Op dit gebied ziet Harbers ook winst voor fietsers. Tenminste, als iedereen een helm zou dragen. Zo’n fietshelmplicht is volgens Harbers echter onwaarschijnlijk.

“Ik vrees dat het een onmetelijke inspanning gaat vergen om iedereen aan de helm te krijgen. Wij Nederlanders zijn een enorm eigenwijs volkje. We zijn het nummer één fietsland in de wereld en denken dat wij het beter weten.”

Zelf geeft minister Harbers ook toe enkel een helm te dragen wanneer hij op zijn racefiets zit, maar hij benadrukt dat het beter zou zijn als de fietshelm wat meer gedragen zou worden, vooral door ouderen of jongeren op E-bikes.

 

Lees ook:

Mark Rutte (VVD) legt uit hoe Hugo de Jonge (CDA) absoluut niet heeft gelogen
VVD, D66, CDA en FvD grootste verliezers sinds Kamerverkiezingen 2021
Constanteyn Roelofs – Wonderlijk dat VVD zo ontzettend laf doet in zaak Soumaya Sahla