Nieuws

Vertrouwen in koningshuis blijft dalen, nog maar 54% heeft vertrouwen in Willem-Alexander

23-04-2022 10:45

Koning Willem Alexander koninging Maxima
© RVD - Erwin Olaf

Het vertrouwen in Willem-Alexander (54 procent) en Máxima (61 procent) is voor het derde jaar op rij gedaald. Dat blijkt uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek van EenVandaag. Zowel de koning als de koningin scoorden niet eerder zo laag. De meerderheid vindt dat de monarchie moet blijven, maar mensen vinden het wel tijd dat het koningspaar wat met de kritiek doet.

TPO is geen koningshuis en leeft van abonnementen

Voor de coronacrisis genoot de koning altijd rond de 80 procent vertrouwen. Maar nu ergeren de deelnemers zich aan de stapeling van coronablunders. Zoals het verjaardagsfeestje van prinses Amalia waar teveel gasten waren uitgenodigd: 69 procent vindt de ophef daarover terecht.

Ook vinden ze dat hij teveel op afstand staat van zijn volk en vooral zijn eigen luxe leven leidt. Zes van de tien (59 procent) vinden zijn jaarlijkse vergoeding te hoog. Deze kritiek is niet nieuw, maar wordt door de coronacrisis uitvergroot. Veel ondervraagden vinden het hoog tijd dat hij leert van zijn fouten en vaker naast zijn volk staat in plaats van erboven, zeker in crisistijd.

Lees hier verder waarom het vertrouwen in de koning blijft dalen.

Ook koningin Máxima in de min

Ook het vertrouwen in koningin Máxima krijgt dit jaar een gevoelige tik. In 2021 daalde het vertrouwen in haar al naar 69 procent. Dit jaar gaat daar nog 8 procent af.

Lees hier waarom het vertrouwen in Máxima lager is dan ooit.

Monarchie mag blijven

Ondanks de stevige kritiek is er nog wel een meerderheid die vertrouwen heeft in het koningspaar. Ook vindt de meerderheid van de ondervraagden (56 procent) dat Nederland een monarchie moet blijven.

Wat ging deden de Oranjes goed en wat fout dit jaar? Meer uitslagen lees je hier. 

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 14 tot 22 april 2022. Aan het onderzoek deden 26.448 deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Twee andere koningen!