Nieuws

AFP corrigeert bericht over Tsjernobyl: Toch geen verhoogde straling

26-04-2022 18:47

Kernafval
Shutterstock.

Gevoelig foutje bij Agence France-Presse vanmiddag. Het persbureau kwam met het bericht: De directeur-generaal van het Internationaal Atoomagentschap, Mariano Grossi, zou tijdens een bezoek aan Oekraïne gezegd hebben dat de radioactiviteit bij Tsjernobyl ”abnormaal hoog” was. Het bericht werd bij de NOS kortstondig overgenomen op hun liveblog.

Het Russische leger nam de nucleaire rampenplaats boven Kiev aan het begin van de invasie in. De vele rupsvoertuigen die door door de uitsluitingszone rond de kerncentrale reden, zorgden toen voor een zorgwekkende verhoging van de gemeten radioactiviteit. De troepenverplaatsingen deden (letterlijk) radioactief stof opwaaien. Inmiddels hebben de Oekraïners de controle teruggenomen in het gebied rond Tsjernobyl, wat een inspectie door het IAEA mogelijk maakte.

Later vanmiddag kwam echter het volgende bericht:

Ergens in het overschrijven was het woordje ”normaal” vervangen door ”abnormaal”. Nogal een verschil dus. Grossi had duidelijk willen maken dat de radioactiviteit in Tsjernobyl weer was gedaald naar het (voor die plek) normale niveau (hier te zien op een handige site). Die jodiumtabletten kunnen dus weer de kast in. De originele tweets zijn overigens door AFP zelf offline gehaald, wat boven de correctie te zien is in de Twitterdraad.