Nieuws

Rusland dreigt gaskraan dicht te draaien

27-04-2022 07:52

gas nordstream rusland eu europa
Shutterstock.

Polen en Bulgarije zullen vanaf woensdag geen Russisch gas meer ontvangen, nadat de landen geen overeenkomst konden vinden met Rusland over de betaling. Dat berichte het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gisteren.”Onvriendelijke landen” die sancties genomen hebben tegen de invasie in Oekraïne, moeten voortaan voor gas betalen in Roebels. Volgens de Europese afnemers van Russisch gas is dit een vorm van contractbreuk.

Volgens de liveblog van de NOS is Rusland inmiddels teruggekomen op het dichtdraaien van de kraan naar Bulgarije. Of hetzelfde geldt voor Polen is nog niet duidelijk.

Gasvoorraad

Verschillende landen zijn sowieso bezig met het afbouwen van hun afhankelijkheid van Rusland. Duitsland en Nederland gaan dit jaar van het Russisch gas af, om zo te voorkomen dat de oorlogskas met Westers geld gespekt wordt. Dit betekent wel dat de gasopslagen voor zolang het kan bijgevuld moeten worden.

De Poolse en Bulgaarse gasbedrijven stellen hun klanten voorlopig gerust, en zeggen dat er geen zorgen zijn over de gasvoorzieningen. De gasvoorraden in beide landen zijn voldoende gevuld om aan de vraag te voorzien, en op de lange termijn werkt Polen aan nieuwe leverroutes vanuit Noorwegen.

Eneco

In Nederland is Eneco het enige energiebedrijf met een langetermijncontract voor Russisch gas, zo schrijft NU.nl. Het contract loopt nog tot 2030, en Eneco zegt nog geen dreigementen te hebben ontvangen over stopzetting. Het bedrijf lijkt ervan uit te gaan dat Rusland het contract niet zal verbreken. Eneco verwacht dat het voorlopig gewoon in Euro’s kan blijven betalen.