Nieuws

Jachtenbouwer Heesens komt niet van Russische eigenaar af

28-04-2022 17:01

Bron: Omroep Brabant via Youtube

Superjachtenbouwer Heesen blijft het bezit van een Russische oligarch, dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Het bedrijf had de aandelen die in het bezit zijn van Vagit Alekperov onder willen brengen in een aparte stichting, om zo sancties te ontlopen. Notariskantoor HMK wilde hier echter niet aan mee werken, uit angst om zelf aangeklaagd te worden voor het helpen omzeilen van sancties. Heesen wilde een mogelijk faillissement voorkomen, omdat het bedrijf nu al moeite had met sancties die vanuit het Verenigd Koninkrijk waren genomen. Alekperov staat daar namelijk al op de sanctielijst.

Superjacht

Heesen is gevestigd in Oss, en er werken zo’n duizend mensen. Verschillende Russische miljardairs hebben bij het bedrijf hun jacht gekocht, waaronder Roman Abramovitsj, dus de investering moet Alekperov een goede keus hebben geleken. Zelf is de Rus ook een goede klant. Zo heeft hij meerdere jachten bij het bedrijf laten bouwen. De laatste hiervan, de ‘’Galactica’’, ligt op het moment in Harlingen voor de afwerking.

Sancties

Heesen had de notaris willen dwingen om toch mee te werken, maar de rechtbank geeft het bedrijf geen gelijk. Alekperov wordt mogelijk ook in Europa op de sanctielijst geplaatst, wat zakendoen voor de jachtenbouwer onmogelijk zou maken. Toen de Britten die sancties namen dacht Heesen nog dat de schade mee zou vallen. Nu vreest het bedrijf dat het alsnog failliet kan gaan.