Nieuws

Finland en Zweden vragen in week van 16 mei NAVO-lidmaatschap aan

29-04-2022 13:18

Bron: Wikimedia Commons

Finland en Zweden zullen in de week van 16 mei naar alle waarschijnlijkheid formeel lidmaatschap aanvragen van de NAVO, dat meldt de Finse krant Iltalethi. De krant schrijft op basis van bronnen dat de tekst voor de aanvraag al is geschreven. De Zweedse en Finse ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de toetreding vrijdagochtend, en benadrukten tijdens een persconferentie dat de landen samen optrekken in deze kwestie. Op verzoek van de Zweedse regering is 16 mei afgesproken als datum voor het indienen van de aanvraag.

Neutraliteit

Met het aanvragen van NAVO-lidmaatschap breken Finland en Zweden met een halve eeuw neutraliteit. Beide landen hielden na de Tweede Wereldoorlog een zekere afstand van zowel het Oostblok als het Westen. Met de Russische invasie in Oekraïne is hier snel afstand van genomen, en zoeken beide landen naar steun en veiligheid in het Atlantische bondgenootschap.

Stoltenberg

De Noorse secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, zei gisteren nog dat Finland en Zweden ”warm onthaald” zullen worden als ze besluiten om lidmaatschap aan te vragen. Het proces zou dan snel kunnen gaan.