Nieuws

Maastrichts raadslid aangeklaagd voor ronselen stemmen

29-04-2022 15:27

Gemeentehuis Maastricht. Bron: Google Streetview

Het Maastrichtse gemeenteraadslid Halil Mermi is aangeklaagd voor het ronselen van stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Hij wordt verdacht van het inzamelen van ondertekende stempassen van andere kiezers, en kreeg een relatief hoog aantal voorkeurstemmen.

Senioren

Mermi is lid van de Senioren Partij Maastricht. Deze partij won met 4.869 stemmen de verkiezingen, en is met 5 zetels de grootste in een versplinterde raad met 16 partijen. Mermi, nog niet gepensioneerd en werkzaam als ”maatschappelijk ondernemer,” stond op plaats negen op de lijst. Hij zou dankzij 405 voorkeurstemmen toch in de raad kunnen komen, als andere raadsleden zitting nemen als wethouder.

Aangifte

Volgens de Senioren Partij is op 23 april al aangifte gedaan. Daarna zijn er gesprekken geweest tussen het partijbestuur en de indiener, maar die hebben niet tot het intrekken van de aangifte geleid. Volgens het bestuur zijn er ”geen concrete aanwijzingen, laat staan bewijzen” van het ronselen van stemmen. De partij twijfelt dus niet aan de onschuld van Mermi.