ThePostOnline

Lavrov: Westen is neokoloniaal, en Hitler had Joodse wortels

02-05-2022 12:08

Lavrov
Sergei Lavrov. Shutterstock.

De Russische minister van Buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, is op druk bezig om de Russische invasie van Oekraïne te verdedigen tegenover het buitenland.

Joodse voorouders

Dat Oekraiïense president Zelensky Joodse wortels heeft is niet tegenstrijdig met het idee dat hij heult met nazi’s, dat zegt Lavrov zondag volgens de Jerusalem Post. Rusland houdt vol dat de invasie van Oerkaïne als doel heeft om het land de ‘denazificeren’. Lavrov zou tegenover Italiaanse media gezegd hebben dat hij gelooft dat Hitler ook Joodse voorouders had.

Het idee dat Adolf Hitler Joodse voorouders had steekt af en toe de kop op aan de rand van de omvangrijke literatuur over zijn persoon. Er lijkt echter geen hard bewijs voor te zijn. Zo beweerde een Amerikaanse psycholoog in 2019 dat Hitlers vader, Alois, van Joodse komaf kon zijn. Dit bleek echter alleen gebaseerd op het feit dat er een kleine Joodse gemeenschap bestond in Graz, waar Alois in 1836 werd geboren. Niet bepaald sluitend bewijs, en de theorie werd weggehoond door historici.

INSTANT UPDATE: Terwijl ik dit aan het typen was publiceerde de NOS het volgende: Israël ontbiedt ambassadeur Rusland om opmerking Lavrov over ‘Joods bloed’ Hitler

De opmerking van Lavrov viel kennelijk niet zo goed in de daadwerkelijke Joodse staat.

Neokolonialisme

Zaterdag had Lavrov een interview met het Chinese Xinhua News Agency. Het Russische persbureau TASS had een behulpzame vertaling:

“De wereld van vandaag heeft meerdere beslissingscentrums, het is multipolair. We zien hoe dynamisch Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen zich ontwikkelen. Iedereen heeft echte keuzevrijheid, inclusief in de manier waarop ze zich ontwikkelen en in deelname aan integratieprojecten.”

“Onze speciale militaire operatie in Oekraïne draagt ook bij aan het proces om de wereld te bevrijden van Westerse neokoloniale onderdrukking, dat sterk gemengd is met racisme en een uitzonderlijkheidscomplex.”

“We kunnen zien hoe ‘blokdenken’ wordt opgelegd aan de Aziatisch-Pacifische regio. Kijk naar de zogenaamde Indo-Pacifische strategie die wordt gepromoot door de VS, en die duidelijk anti-Chinees georiënteerd is.”

“In de geest van de archaïsche Monroe Doctrine probeert de VS te dicteren volgens welke standaarden Latijns-Amerika moet leven. Dit verklaart de langdurige illegale handelsembargo tegen Cuba, sancties tegen Venezuela, en pogingen de stabiliteit in Nicaragua en andere landen te beheersen.”

Even en disclaimer. Niets van het bovenstaande moet worden opgevat als instemming met Russische standpunten. Veel niet-Westerse landen zijn niet zo happig geweest op het steunen van sancties tegen Poetin. Het lijkt belangrijk om te begrijpen welke boodschap de niet-Westerse wereld ontvangt van Rusland over de oorlog in Oekraïne.