Nieuws

Totaalverbod (scherpe) messen in de gevangenissen

02-05-2022 16:27

Mes (Pixabay)

De Rijks Justitiële Jeugdinrichting komt met een verbod op het gebruik van scherpe messen in alle jeugdgevangenissen. De keukens zullen worden ontdaan van snijgerij waarmee gestoken kan worden. De maatregel komt nadat vorige maand een gevangene in de jeugdgevangenis Den-Hey Acker een medegevangene doodstak. De dader was 18, het slachtoffer 19

Schilmessen worden dunschillers, vlees en groente wordt voortaan voorgesneden aangekocht. Men gaat uitzoeken welk gereedschap van de hout- en metaalwerkplaats gebruikt kan worden om te steken. Dat gaat waarschijnlijk ook de deur uit. Ook moet extra coaching van het personeel ervoor zorgen dat men risicosituaties beter kan herkennen. Het messenverbod duurt in ieder geval een half jaar.

Smokkeldrones

Ook wil justitie meer doen aan de smokkel van verboden spullen. De gevangenis in Nieuwegein wordt al weken ”geteisterd door smokkeldrones.” De wonderen van de moderne techniek vliegen over de muren, en leveren hun lading af bij het juiste cel raampje. Amazon kan er wat van leren. De gevangenisdirecteur heeft inmiddels tegenmaatregelen genomen, wat weer voor veel onvrede zorgt onder de gevangenen.

Dit heeft echter tot gevolg dat sommige smokkelwaar wel aankomt, maar de wederdienst wordt onderschept. Omdat het onderbroken handelscontact tot gevolg heeft dat gevangenen onderling ruzie krijgen, perkt de directeur de vrijheid van de gevangen verder in. De advocaat van 10 van hen gaat in beroep, en wint:

”Volgens advocaat Wesley van Soest, die zo’n tien cliënten op deze afdeling heeft zitten, leidt dit tot schrijnende situaties. Hij vertelt ook aan RTV Utrecht dat een hele afdeling wordt gestraft voor de overtredingen van enkelen. “Een gehele afdeling wordt daar continu tijdens Ramadan ingesloten zonder enige goede gegronde reden.”

De gevangenisdirecteur is zich nu gaan beramen op zijn maatregelen.