Nieuws

Hooggerechtshof VS stemt voor afschaffing abortusrecht

03-05-2022 06:54

https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Kjetil_r
CC Foto: Kjetil Ree via Wikimedia Commons

Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten lijkt bij meerderheid te gaan stemmen voor het verwerpen van Roe v. Wade. Dat blijkt uit een conceptuitspraak die geschreven is door rechter Samuel Alito, en die gepubliceerd is door Politico. Vijf conservatieve rechters, inclusief drie die benoemd waren door president Trump, zeggen nu dat Roe v. Wade vanaf het begin zwak was, en niet aangenomen had mogen worden. Met de uitspraak zou een eind komen aan vijftig jaar federale bescherming van abortus in de VS.

Roe v. Wade was een beslissing uit 1973, waarin het hof bepaalde dat het recht op abortus op federaal niveau beschermd moest worden. Het werd staten hiermee onmogelijk gemaakt om abortus te verbieden. Dit oordeel was voor veel sociaal-conservatieve christenen een doorn in het oog.

Trump

Het oordeel van het hof lijkt een overwinning te zijn voor de conservatieve bondgenoten van voormalig president Trump. Door Trump in 2016 te steunen, kregen de Republikeinen de kans om drie nieuwe rechters op het hof te benoemen. Neil Gorsuch verving de in 2016 overleden Antonin Scalia, Brett Kavanaugh verving de gepensioneerde Anthony Kennedy, en Amy Coney Barrett verving de in 2020 overleden Ruth Bader Ginsburg.

De door Trump benoemde rechters zijn een paar decennia jonger dan de mensen die ze vervingen, en alle drie stemmen nu voor verwerping van Roe v. Wade. Het lijkt er dus op dat voor de komende jaren het hof een veel conservatievere koers zal varen. Het verkrijgen van een meerderheid op het hof was een sterk argument voor veel conservatieve christenen om Trump te stemmen. Deze strategie lijkt nu gewerkt te hebben.

Het lekken van het oordeel naar de pers is historisch. Oordelen van het Hooggerechtshof worden normaliter geheim gehouden tot de formele publicatie. De officiƫle uitspraak wordt pas over twee maanden verwacht, en het is nog mogelijk dat een rechter van mening verandert.