Nieuws

Lavrov zet ruzie met Israël voort

03-05-2022 11:10

Sergej Lavrov. Bron: Shutterstock

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov maakt geen excuses voor de uitspraken die hij dit weekend deed. De Rus zei tegenover Italiaanse pers dat Oekraïne geregeerd wordt door neonazi’s, en dat sommige van de grootste antisemieten zelf Joodse wortels hebben. Zo zei hij te geloven dat Hitler Joods bloed had.

Ruzie

Israël eiste vervolgens excuses voor de uitspraken. De Israëlische premier Naftali Bennett zei dat het gebruik van de Holocaust en het Joodse volk voor politieke doeleinden onmiddellijk moet stoppen.

Maar Lavrov doet er nog een schepje bovenop. Nu beschuldigt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken Israël ervan neonazi’s te steunen in Oekraïne. Volgens Rusland is de Israëlische kritiek ”ahistorisch”, en verklaart het de steun die de Israëlische regering geeft aan Oekraïne.

Balanceren

Israël heeft zich tot nu toe geprobeerd de relaties met Rusland goed te houden. Premier Bennett heeft steun uitgesproken voor Oekraïne, maar wil geen sancties nemen tegen Russische oligarchen. De grote Russische rol in het Midden-Oosten lijkt hierin mee te spelen. vooral de invloed die het land heeft in Syrië en Iran maakt het voor Israël een belangrijke gesprekspartner. Of de huidige rel rond Lavrov hier verandering in brengt, moet nog blijken.