Nieuws

Burgemeester Marioepol: Contact verloren met soldaten Azovstal

04-05-2022 16:29

Bron: Shultay Baltaay/Shutterstock

Het contact met de ingesloten verdedigers van de Oekraïnse stad Marioepol is verbroken vanwege nieuwe gevechten. Volgens de burgemeester van de stad wordt de staalfabriek Azovstal beschoten door tanks en artillerie, dat schrijft CNN. De laatste Oekraïense soldaten in de stad hebben zich verschanst in het industrieterrein van 10 vierkante kilometer, waar water en voedsel opraakt.

Volgens de burgemeester zijn nog niet alle burgers geëvacueerd uit het terrein van Azovstal. Verschillende pogingen tot evacuatie zijn de afgelopen dagen gehinderd door oplaaiende gevechten. Rusland ontkent dat het op dit moment bezig is met een aanval op de fabriek

9 mei

Ondertussen zegt de Oekraïense inlichten dienst dat het Russische leger voorbereidingen treft om een overwinningsparade te houden in Marioepol. Langs de route zou puin worden geruimd, en lijken worden verwijderd.

9 mei is in Rusland, en andere voormalige Sovjet-landen, de dag waarop sinds 1945 de overwinning op Duitsland wordt gevierd. De dag gaat in Rusland gepaard met veel machtsvertoon in Moskou. Rusland zou van plan zijn om de inname van Marioepol te vieren als een grote overwinning. Het Russische ministerie van Defensie ontkent noch bevestigt de geruchten.