Nieuws

China slurpt overtollige Russische olie op

04-05-2022 14:15

Bron: Ilin Sergey/Shutterstock

Chinese energiebedrijven profiteren van de Westerse sancties tegen de Russische energiesector, dat schrijft RTL op basis van de Financial Times. Nu Westerse bedrijven weigeren meer Russische olie af te nemen, moet het land andere exportmarkten gebruiken. Door de olie tegen flinke kortingen aan te bieden, weet Rusland de Chinese importeurs over te halen tot een verhoging van de handel.

Embargo

De Europese Unie werkt inmiddels toe naar het uit faseren van de olie import uit Rusland. De bedoeling is dat de EU nog voor het eind van het jaar stopt met het importeren van olie uit Rusland. Het enige obstakel hiervoor ligt bij Slowakije en Hongarije. De Slowaken zijn bijna geheel afhankelijk van Rusland voor hun olie, en Hongarije voor 60 procent. Deze landen zouden nu langer de tijd krijgen om alternatieve bronnen te vinden, zodat ze alsnog in kunnen stemmen met het embargo.

Verzekering

Het exporteren van brandstof wordt Rusland ook moeilijk gemaakt door de hogere premies die verzekeraars zijn gaan vragen. Landen waar Rusland geen pijpleidingen naar heeft moeten Russische olie ontvangen via de scheepsvaart. Deze schepen moeten verzekerd worden, en als verzekeringsmaatschappijen daar toe bereid zijn, vragen ze een flinke vergoeding.