Nieuws

Bijna Heel Holland alsnog positief over Pim Fortuyn en zijn standpunten

06-05-2022 09:58

Pim Fortuyn
Chantal de Bruijne / Shutterstock.com.

Twintig jaar na zijn dood vinden ruim zeven op de tien dat Pim Fortuyn belangrijk is geweest voor Nederland. Ook is een ruime meerderheid nu positief over hem en de meeste van zijn standpunten. Maar weinig mensen noemen die vandaag de dag nog extreemrechts. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 30.000 leden van het Opiniepanel. Op 6 mei 2002 werd de politicus vermoord, maar Fortuyn is twintig jaar later duidelijk nog niet uit het collectieve geheugen gewist. Bekijk hier hoeveel mensen vandaag de dag positief zijn over Fortuyn.

Tweederde (66 procent) is vandaag de dag positief over Fortuyn. Zijn sympathisanten bevinden zich vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum, maar ook opvallend veel andere kiezers zijn nu over hem te spreken. Lees hier waarom.

Steun voor Fortuyns standpunten

EenVandaag legde een aantal standpunten uit het verkiezingsprogramma van 2002 voor aan het Opiniepanel. Daaruit blijkt dat opvallend veel mensen achter zijn standpunten staan. Ruime meerderheden vinden nu, net als Fortuyn destijds, dat vluchtelingen beter in de eigen regio opgevangen kunnen worden en dat normen en waarden uit de islam niet passen in de Nederlandse samenleving. Hoewel Fortuyn vaak dat stempel kreeg, vindt slechts een fractie zijn standpunten vandaag de dag extreemrechts. Lees hier waar kiezers zijn standpunten nu zouden plaatsen op de links-rechtsschaal.

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 3 tot en met 5 mei 2022. Aan het onderzoek deden 29.875 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitkomsten zijn gewogen op het totaal aantal ondervraagden en representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.