Nieuws

Orbán keert zich tegen olie-embargo Rusland

06-05-2022 10:02

Bron: ITS/Shutterstock

Hongarije kan het nieuwe pakket EU-sancties tegen Rusland niet steunen, dat zegt de Hongaarse president Viktor Orbán. Het voorgestelde uit faseren van olie import uit Rusland zou een ”nucleaire bom” zijn op de Hongaarse economie. Die is voor een merendeel afhankelijk van Russische olie, en zou geen alternatief hebben als die energiebron wegvalt.

De Europese Commissie stelde woensdag een importban voor op Russische olie. Hongarije en Slowakije werden toen al gezien als waarschijnlijke dwarsliggers, en dat wordt van Hongarije nu bevestigd. Orban heeft op de Hongaarse radio gezegd dat zijn land vijf jaar nodig heeft, en flink moet investeren in nieuwe infrastructuur, voordat het geheel onafhankelijk kan zijn van Russische olie. Hongarije zou wel bereid zijn om te onderhandelen over een sanctiepakket waarin de belangen van het land worden meegewogen.

President Orbán is de afgelopen tijd in verzet gekomen tegen meer sancties en maatregelen die Rusland moeten straffen. Zo is hij het niet eens met het op de sanctielijst plaatsen van de leider van de Russisch Orthodoxe Kerk. Patriarch Kirill steunt Poetin in de invasie van Oekraïne, wat heeft geleid tot oproepen om sancties tegen hem te nemen.