Nieuws

Hoekstra: Poolse vrouwen kunnen voor abortus naar Nederland

09-05-2022 15:23

Bron: Tomasz Bidderman/Shutterstock

Het kabinet maakt zich zorgen over de inperkingen van het recht op abortus in Polen. Poolse vrouwen die een abortus willen ondergaan, maar dat in eigen land niet kunnen, zijn welkom in Nederland. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra schrijft dit in reactie op schriftelijke vragen van Kamerleden Ellemeet (GroenLinks), Ploumen (PvdA) en Paternotte (D66) over berichten dat een abortus krijgen in Polen inmiddels onmogelijk wordt gemaakt, en vrouwen ervoor kunnen worden vervolgd.

De conservatieve PIS-regering is al jaren bezig om het recht op abortus af te breken. Een uitspraak van het Constitutioneel Tribunaal in 2020 maakt dat abortus illegaal is tenzij het leven van de moeder in gevaar is, of er sprake is van verkrachting of incest.

Cijfers

Buitenlandse vrouwen kunnen in Nederland een behandeling krijgen in een abortuskliniek. Volgens Hoekstra maken hier jaarlijks 3000 niet in Nederland woonachtige vrouwen gebruik van. In 2020 zaten hier 308 Poolse vrouwen bij. Hoekstra schrijft ook dat de Nederlandse staat geen financiële ondersteuning aan deze vrouwen geeft, en dat de kosten per behandeling variëren van 435 tot 1185 euro. In de praktijk rekenen veel abortusklinieken lagere bedragen voor vrouwen die de normale bedragen niet kunnen betalen.

Mensenrechtenfonds

Ook vragen de Kamerleden hoe de Nederlandse overheid vrouwenrechtenactivisten bij kan staan. Hoekstra schrijft dat het bevorderen van gelijke rechten voor vrouwen en meisjes een prioriteit voor het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Via het Mensenrechtenfonds worden wereldwijd verschillende organisaties gesteund, waaronder ook in Polen. Dit fonds kan echter niet worden ingezet ”ter ondersteuning van abortusdiensten voor individuen,” maar enkel voor organisaties die zich hard maken voor het recht op abortus.

Vluchtelingen

De Kamerleden vragen verder naar verhalen dat Oekraïense vrouwen die zijn verkracht door Russische soldaten, in Polen geen toegang hebben tot een abortus. Dit is volgens Hoekstra momenteel onderwerp van besprekingen met Polen. Het ministerie van Volksgezondheid geeft op het moment de garantie dat Oekraïense vrouwen die naar Nederland komen, hier toegang zullen hebben tot een abortuskliniek.