Nieuws

Verkiezingen Filippijnen: Zoon oud-dictator is favoriet

09-05-2022 13:07

Bron: Cavedweller 99/Shutterstock

In de Filippijnen is het vandaag verkiezingsdag, en  lijkt de zoon van een voormalig dictator de presidentsverkiezing te gaan winnen. Ferdinand Marcos junior, bijgenaamd ‘Bongbong’, ligt in de peilingen ver voor op zijn concurrenten. Hij is de zoon van president Marcos, de autoritaire leider die de eilandenstaat van 1965 tot 1986 bestuurde. Onder Marcos senior werd politieke oppositie zwaar onderdrukt, en verreikte de presidentiële familie zich met overheidsmiddelen. Het regime werd uiteindelijk in een revolutie verdreven, en Marcos vluchtte naar de Verenigde Staten. Marcos junior, nu 64, was toen 29 jaar oud.

Kandidaat Marcos

Die familiegeschiedenis lijkt echter niets af te doen aan de kansen van Marcos junior bij de verkiezing. Volgens de peilingen moet hij makkelijk meer dan de helft van de stemmen kunnen halen, en er is geen verenigd front ontstaan onder de andere partijen om dit te voorkomen. Onder de slachtoffers van Marcos senior bestaat dan ook onrust over wat het land te wachten staat. Als kandidaat belooft Marcos dat hij corruptie aan zal pakken, maar prijst hij ook de politieke kwaliteiten van zijn vader. Zijn moeder werd in 2019 nog veroordeeld voor het wegsluizen van fondsen tijdens de regeerperiode van haar man. Het hoger gerechtshof moet echter nog over dit besluit oordelen, en Imelda Marcos heeft nog geen dag in de gevangenis gezeten.

Dochter Duterte

De Filippijnen hebben een systeem waarin zowel de president als de premier direct gekozen worden door de kiezers. Ferdinand Marcos heeft als zijn ‘running mate’ Sara Duterte, de dochter van de huidige president Rodrigo Duterte. Ook Sara lijkt haar verkiezingsrace te gaan winnen, al zijn kiezers niet verplicht om op een president en premier van dezelfde partij te stemmen. Als Sara Duterte wint, krijgt het land in een klap twee politieke dynastieën aan het roer.