Nieuws

Europese Unie onderhandelt met Iran over nucleaire deal

10-05-2022 12:54

Iraanse Revolutionaire Gardisten met raket. Bron: Saeediex/Shutterstock

De Spaanse diplomaat Enrique Morra doet vandaag een poging om schot te krijgen in de onderhandelingen tussen de EU en Iran. Namens de Europese Unie probeert hij de nucleaire deal, die werd gesloten in 2015, nieuw leven in te blazen. De EU fungeert ook als tussenpersoon voor de onderhandelingen tussen Iran en de Verenigde Staten. Die landen sloten de deal onder president Obama, maar in 2018 trok president Trump zich eruit terug. De Verenigde Staten heeft sindsdien nieuwe sancties tegen Iran. President Biden zou nu van die sancties af willen, onder meer omdat Iran een nuttige alternatieve bron voor olie kan zijn.

Een van de struikelblokken is de status van de Iraanse Revolutionaire Garde, die door sommige landen als terroristische organisatie wordt aangemerkt. De Garde verleent steun aan militante groeperingen die gelieerd zijn aan Iran, en vormt een belangrijke pilaar van het theocratische regime.

De chef van het Internationaal Atoomagentschap (AEIA), Rafael Grossi, zegt ondertussen tegen te EU dat hij nog hoop heeft voor een deal met Iran. Wel heeft hij bepaalde zorgen. Zo zijn er vorige maand sporen aangetroffen van verrijkt uranium op plaatsen die Iran niet aangegeven had. Dit suggereert dat het land niet transparant is over het verrijkingsprogramma.