Nieuws

Minister Hoekstra bezoekt Oekraïne

10-05-2022 14:37

Bron: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra brengt vandaag een onaangekondigd bezoek aan Oekraïne. In Irpin, nabij Kiev, kreeg hij een tour langs de verwoesting die de Russische invasie daar veroorzaakt heeft. In Kiev heeft hij de Nederlandse ambassade heropend. Die was tijdelijk naar de westelijke stad Lviv verplaatst. Hoekstra had een ontmoeting met de Oekraïense minister voor Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba. Later ontmoet hij ook president Zelensky.

Tijdens zijn bezoek aan Irpin benadrukte Hoekstra tegenover RTL-correspondent Olaf Koens het belang van diplomatieke en militaire steun voor Oekraïne. Zo moet de onderhandelingspositie met Rusland zoveel mogelijk versterkt worden. Op dit moment wordt echter niet meer onderhandeld tussen beide landen, en gaat de oorlog in het oosten en zuiden van Oekraïne door. Ook de Duitse buitenlandminister Annalena baerbock is vandaag in Oekraïne. Baerbock zegt dat Duitsland er alles aan moet doen om onafhankelijk te worden van Russische energie.

Ondertussen zegt de VN dat er 3381 bevestigde Oekraïense burgerdoden zijn gevallen sinds het begin van het conflict. Ook zouden er geloofwaardige bewijzen zijn dat Oekraïense soldaten Russische krijgsgevangenen hebben gemarteld. Dat schrijft de NOS op het Oekraïne liveblog. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dinsdag een resolutie aangenomen waarin Rusland als lid wordt geschorst, en Amnesty International gaf vorige week al aan onderzoek te doen naar Russische martelingen van Oekraïense gevangenen.

Premier Rutte zal komende donderdag het Oekraïense parlement toespreken op uitnodiging van president Zelensky. Hij doet dit via videoverbinding. Zelensky hield zelf in maart een videotoespraak in de Tweede Kamer.