Opinie

‘Veel ondernemers verkeren op dit moment in zwaar weer’

10-05-2022 15:12

Schulden
Shutterstock.

In de horeca en cultuur-, sport- en recreatiesector trekt het aantal startende ondernemers weer aan. Er waren in deze sectoren afgelopen maand een kwart meer beginnende ondernemers dan dezelfde maand vorig jaar. Toch was er in de maand april op ondernemersplatform mkbservicedesk.nl een sterke toename in het aantal vragen over faillissementen en gerelateerde onderwerpen. Dat laat zien dat veel ondernemers op dit moment in zwaar weer verkeren. Het is een indicatie dat er mogelijk een verdere stijging te verwachten is in het aantal faillisementen in 2022.

Het aantal vragen over faillissementen nam in april 2022 toe met maar liefst 35 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Ten opzichte van maart 2022 nam het aantal vragen over dit onderwerp toe met bijna 30 procent.

Einde noodsteun

Een mogelijke verklaring voor de toegenomen interesse in dit onderwerp is het einde van alle corona-steunpakketten. Door de steun van de overheid hebben veel bedrijven de afgelopen tijd overleefd, maar de reserves zijn opgedroogd en de schulden opgelopen. Veel bedrijven hebben bijzonder uitstel van betaling van hun belastingschulden gekregen, maar zullen de komende tijd toch moeten gaan beginnen met aflossen.

Oorlog in Oekraïne

Ook de oorlog in Oekraïne heeft merkbaar invloed op ondernemers. Veel kosten (bijvoorbeeld van energie en transport) zijn gestegen, terwijl inkomsten in veel gevallen tegenvallen en inflatie het leven duurder maakt. Het is voor ondernemers moeilijker om aan investeringen te komen, omdat kredietverstrekkers voorzichtiger zijn en hun hand op de knip houden.

Stoppende bedrijven

Een aanzienlijk aantal ondernemers kiest ervoor een faillissement te voorkomen door zelf te stoppen met hun onderneming. Waarschijnlijk dat er om die reden in april een sterke toename was in het aantal stoppende bedrijven. Maar gezien het huidige aantal vragen over het onderwerp faillissementen vrezen wij dat het daar niet bij blijft.

Ronald de Snoo

Business owner bij MKB Servicedesk