Nieuws

Spionnenbaas V.S.: ‘Oorlog Oekraïne nog lang niet ten einde, steeds onvoorspelbaarder, kans op escalatie groeit’

11-05-2022 14:03

Vladimir Putin
Harold Escalona / Shutterstock.com

De komende maanden zal de oorlog in Oekraïne onder Vladimir Poetin onvoorspelbaarder worden en wordt de kans op verdere escalatie steeds groter. Dit vertelde de directeur van de Amerikaanse National Intelligence, Avril Haines, dinsdag aan de US Congress.

Deëscaleer met TPO

Haines ziet het vooralsnog somber in wat Poetin en de Oekraïne betreft. “Zelfs als de Russen succesvol zijn in de Donbas, waar ze nu op focussen, dan nog zijn we er niet van overtuigd dat dit ook een einde van de oorlog betekent”, aldus Haines. “Poetin bereidt zich voor op een langdurig conflict in Oekraïne en hij zal blijven proberen om ook andere doelen te bereiken dan het veroveren van de Donbas alleen”.

Uitputtingsoorlog

Haines vreest dat als Poetin het maxinale uit de oorlog wil halen hij zal overgaan tot een algehele nationale mobilisatie. Dat zou een verdere stap in het escaleren van de strijd betekenen.

Momenteel is de oorlog in Oekraïne volgens Haines het best te omschrijven als een ‘uitputtingsoorlog’. Zowel Rusland als Oekraïne zitten muurvast en beide landen blijven er in geloven dat een doorbraak mogelijk is waardoor het niet voor de hand ligt dat er tussen de landen succesvol kan worden onderhandeld.

Kernwapens

Naast grimmig nieuws had Haines ook, relatief goed nieuws. Want de Amerikaanse inlichtingendiensten zien het nog niet zo snel gebeuren dat Poetin kernwapens zal inzetten. Ondanks het feit dat de VS steeds meer steun leveren aan Oekraïne waardoor Poetin zich bedreigd zou kunnen voelen gaan de Amerikaanse inlichtingendiensten er van uit dat Poetin kernwapens alleen zal gebruiken als hij zich bedreigd voelt in zijn bestaan of het bestaan van Rusland als natie wordt bedreigd.

Escaleer met TPO Podcast

Al kan dat het geval zijn wanneer Rusland de oorlog in Oekraïne definitief dreigt te verliezen, vooral als Poetin gelooft dat de NAVO-landen daarin de hand hebben gehad. Haines gaat er echter van uit dat als Poetin nucleaire wapens gaat inzetten er vooraf genoeg waarschuwende signalen zichtbaar zullen zijn om op te kunnen anticiperen.

Gebruikte bronnen:

CNN
Politico
C-Span

 

Bekijk de volledige verklaring van Haines in US Congress hieronder: