Nieuws

Websites sturen e-mail gebruikers door voor advertenties

11-05-2022 15:54

Bron: TippaPat/Shutterstock

Mensen die hun e-mailadres invullen in online formulieren, geven die adressen soms zonder het te weten door aan adverteerders. Dat schrijft de NOS. Onderzoekers van de universiteiten van Leuven, Eindhoven en Lausanne hebben ontdekt dat veel websites de adressen doorverkopen aan zogenaamde ”tracking netwerken,” bedrijven die voor adverteerders uw internetgebruik in kaart brengen. In sommige gevallen werden zelfs wachtwoorden van gebruikers doorgestuurd. Zelfs van mensen die een email intypen zonder uiteindelijk het formulier te verzenden, komt het adres uiteindelijk bij adverteerder terecht.

De tracking netwerken gebruiken de e-mailadressen om het online gedrag van gebruikers met elkaar te verbinden, en zo een compleet beeld te krijgen van de interesses, bestedingen en belangen van gebruikers. In sommige gevallen worden de gegevens anoniem gemaakt, maar dit is dus ook niet standaard. De onderzoekers vermoeden dat ook andere gegevens die online worden ingevuld, eindigen in de dataset van adverteerders. Hier is echter nog geen onderzoek naar gedaan.

De onderzoekers hebben niet specifiek naar Nederlandse sites gekeken. Wel lijken de websites van Bruna en de Vogelbescherming mailadressen door te sturen, ook al zegt Bruna hier niets van te weten. Volgens het onderzoek lijken veel organisaties zich niet bewust van het feit dat ze deze adressen doorsturen.