Nieuws

Supreme Court komt weer bijeen, Democraten falen in de senaat

12-05-2022 09:30

Bron: Drew Petrimoulx via Shutterstock

Het Amerikaanse Hooggerechtshof komt vandaag voor het eerst bijeen sinds het lekken van de conceptopinie over Roe v. Wade. Uit dat lek bleek dat er een meerderheid was voor het terugdraaien van een oordeel uit 1973, waarin het recht op abortus landelijk beschermd werd. Als vijf van de negen rechters over een paar maand nog steeds achter het oordeel staan, mogen conservatieve staten abortus helemaal verbieden.

Het blijft belangrijk om te benadrukken dat het gelekte stuk waar Politico vorige week mee kwam, nog niet definitief door het hof is aangenomen. Hoewel het er nu op lijkt dat het terugdraaien van Roe v. Wade een meerderheid van vijf stemmen heeft, staat dit nog niet vast. Er bestaat nog de mogelijkheid dat een van de vijf rechters overloopt naar het andere kamp.

gisteren deden Democraten een poging om het recht op abortus vast te leggen in federale wetgeving. De wet was vorige week al aangekondigd door Chuck Schumer, de leider van de Democratische meerderheid in de senaat. Hij zei toen dat het Amerikaanse volk zou zien hoe ieder lid van het congres werkelijk over abortus denkt.

De wet had echter meer stemmen nodig dan de Democraten konden leveren, en werd verworpen. Van de 60 stemmen die nodig waren, stemden er maar 49 voor de wet. Iedere Republikein stemde tegen, en Democraat Joe Manchin uit West-Virginia vond de wet te ver gaan. Dit was vorige week al voorspeld, en Schumer moet aan hebben zien komen. De actie lijkt dan ook meer op een publiciteitsstunt dan op een laatste poging het abortusrecht te redden.