Politiek

Kiesraad komt anno 2022 met briljant plan: inzetten op digitalisering en minder documenten

16-05-2022 19:46

Verkiezingen Stemmen Rood potlood
Shutterstock.

De Kiesraad roept het kabinet op de kandidaatstellingsprocedure te vereenvoudigen, bijvoorbeeld door in te zetten op digitalisering en minder documenten. Nu moeten alle stukken op papier worden ingediend. De beoordeling hiervan leidt tot “grote belasting” voor de Kiesraad.

Kies zelf, kies TPO

De Raad wil onder meer dat kiezers hun ondersteuningsverklaringen digitaal kunnen indienen in plaats van op papier. Ook zou het mogelijk moeten worden dat iemand binnen de partij de kandidatenlijst digitaal overhandigt. Dat kan bijvoorbeeld door middel van eHerkenning, waarbij een persoon zich online identificeert.

Kandidatenlijst

Naast digitalisering ziet de Kiesraad het aantal in te dienen documenten graag afnemen. Nu beoordeelt het centraal stembureau de kandidatenlijst document voor document. Als er iets ontbreekt of de kwaliteit te wensen overlaat, is het aan de partij om eventuele tekortkomingen op te lossen. De Kiesraad heeft daarna maar “zeer kort de tijd” om de stukken alsnog te beoordelen.

Helemaal digitaal zonder documenten: TPO Podcast

Voor het aanpassen van de kandidaatstellingsprocedure is een wijziging van de Kieswet nodig. Het is aan het kabinet en de Tweede Kamer om gevolg te geven aan de wensen van de Kiesraad.

Anp