Nieuws

Libanon stemt: Hezbollah en bondgenoten staan op verlies

16-05-2022 11:02

Bron: PX Media/Shutterstock

Libanon is bezig de stemmen te tellen van de parlementsverkiezingen. Naar alle verwachtingen zullen de sjiitische partijen, waaronder Hezbollah, flink in gaan leveren. Die partijen hadden in 2018 nog een meerderheid van het 128 zetels tellende parlement, maar na een paar moeilijke jaren lijkt hier weinig van over.

Libanon heeft een buitengewoon gesegregeerd verkiezingssysteem. Het land is ingedeeld in een aantal kiesdistricten, en binnen elk kiesdistrict bestaan quota’s langs religieuze lijnen. Dit systeem moet alle religieuze gemeenschappen van vertegenwoordiging verzekeren. Zo heeft het kiesdistrict West-Beiroet zes zetels voor soennieten, twee voor sjiieten, en één zetel elk voor de druzen, Grieks orthodoxen, en evangelische christenen. Zowel de christenen als de moslims hebben zo 64 zetels in het parlement.

Economisch staat Libanon er na twee jaar coronacrisis bijzonder zwaar voor. De overheid heeft moeite om het licht aan te houden. De regering bestaat sinds 2018 uit Hezbollah, de Amal-partij (ook sjiitisch), de Free Patriotic Movement (christendemocraten), en een verzameling van kleinere christelijke en islamitische partijen. De oppositie is eveneens verdeeld tussen christenen en (soennitische) moslims. De christelijke oppositiepartijen lijken nu op winst te staan, met een waarschijnlijke wisseling van de regeringspartijen als gevolg.