Nieuws

Coalitie Hezbollah verliest meerderheid Libanees parlement

17-05-2022 14:05

Bron: Shutterstock

De regeringscoalitie van de Libanese terreurgroep Hezbollah verliest de meerderheid in het parlement, dat blijkt uit de verkiezingsuitslagen. De coalitie bestond uit zowel christelijke als islamitische partijen, en had tot nu toe 71 zetels. Daar blijven er 62 van over, net drie te weinig voor een meerderheid.

Hebollah blijft zelf als partij overeind, maar vooral een gelieerde christelijke partij leidt verlies. Een concurrerende christelijke oppositiepartij, en een aantal kleine nieuwkomers, boeken winst via de stembus. Het lijkt er dus op dat een wisseling van de wacht nodig zal zijn, tenzij Hezbollah een oppositiepartij kan overtuigen mee te regeren. Reuters schrijft dat een van de winnaars de christelijke ”Libanese Krachten” partij is, die goede banden zou hebben met Saudi-ArabiĆ«. Als deze partij het voortouw neemt in een nieuwe regering, kan Libanon wel eens nauwere banden aanknopen met dat land, ten koste van Iran.

De afgelopen vier jaar waren bijzonder zwaar voor Libanon. Economische crisis, de explosie in de Haven van Beroet, en de coronaepidemie zorgden voor een groot aantal hoofdpijndossiers. Hezbollah bleek niet in staat om hier tegenwicht aan te bieden. In het buitenland steunt de groep tegelijkertijd, samen met Iran, wel het regime van Bashar Al-Assad.