Nieuws

Ook Emmen vangt asielzoekers Ter Apel op

18-05-2022 09:55

Vlag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de regenboogvlag. (Screenshot IND)

De gemeente Emmen schiet het AZC in Ter Apel te hulp met noodopvang, dat schrijft RTV Drenthe. Om het aanmeldcentrum tijdelijk te ontlasten zet Emmen een sporthal in om voor twee nachten ongeveer honderd asielzoekers op te vangen. Emmen heeft al een AZC, maar die is bedoeld voor vluchtelingengezinnen.

De burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, benadrukt dat Emmen zich als goede buurman op wil stellen voor Westerwolde, waar Ter Apel ligt. De sporthal had heeft het momenteel rustig qua evenementen, en Van Oosterhout vraagt de buurt en verenigingen om begrip. Hij stelt ook dat Emmen zich zeer gastvrij opstelt vergeleken met andere gemeentes. ”Er zijn gemeentes op de schaal van Emmen, die echt veel minder opvangen”.

Tegelijkertijd gaat de instroom in Ter Apel door. Het Rode Kruis heeft inmiddels tenten neergezet die als nachtverblijf dienen. Zuidbroek en Heerenveen hebben na aandringen ook toegezegd enkele honderden mensen op te vangen, maar de druk op Ter Apel lijkt een permanente zorg.

Staatssecretaris Van der Burg (VVD) bevestigde dinsdag dat hij gesprekken voert over het openen van een tweede aanmeldcentrum. Dit zou Ter Apel en omgeving moeten ontlasten. Onduidelijk blijft in welke regio dit tweede centrum moet komen. Burgemeester Oosterhout benadrukt dat de huidige extra opgang in Emmen geen permanent karakter zal krijgen:

“De sporthal in Bargeres is voor twee nachten, dat wordt absoluut geen locatie, ook al zouden we wel voor twee of drie weken kunnen opvangen. Maar wat belangrijker is, en die discussie loopt al heel erg lang, is dat er een oplossing komt voor de lange termijn. Dus: de druk richting het Rijk moet erop blijven. Het moet niet bij één gemeente neergelegd worden, maar in de volle breedte.”