Nieuws

Veel onduidelijkheid over evacuatie Oekraïense soldaten Marioepol

18-05-2022 08:57

Bron: Shutterstock

Een dag na de evacuatie van ongeveer 250 Oekraïense soldaten uit het industriecomplex Azovstal is er nog veel onduidelijk over de gemaakte afspraken. Beide kanten spreken van een overeenkomst over het opgeven van Azovstal, maar verschillen over de details. Volgens Rusland hebben de soldaten zich overgegeven, en zullen ze worden ondervraagd over vermeende gepleegde oorlogsmisdaden. Volgens Oekraïne is er een poging gedaan om een gevangenenruil te organiseren. De ingesloten soldaten in Marioepol kunnen worden geruild tegen elders gevangengenomen Russen. Dit is nog niet door de Russische kant bevestigd.

De bussen met evacuees zijn door Rusland gecontroleerd gebied ingereden. Een deel is voor medische zorg naar een ziekenhuis zijn gebracht in Novoazovsk. Een ander deel is naar Olenivka gebracht, waar Rusland een gevangenis heeft geopend.

Veel van de soldaten in Azovstal behoorden tot het zogenaamde Azov Regiment, dat door Rusland fascistisch genoemd wordt. Reuters citeert een Russische parlementariër die de soldaten ”beesten in mensenvorm” noemt, en oproept ze te executeren. Vyacheslav Volodin, voorzitter van het Russische Lagerhuis, zegt dat er geen sprake kan zijn van uitwisseling voor ”nazicriminelen.”