Nieuws

Biden zegt bereid te zijn Taiwan te verdedigen bij Chinese invasie

23-05-2022 10:02

President Joe Biden. Bron: BiksuTong/Shutterstock

President Biden zegt Taiwan te zullen verdedigen in het geval van een Chinese invasie van het eiland. De Amerikaanse president reageerde maandag bevestigend op een vraag hierover tijdens een staatsbezoek aan Japan. Biden lijkt hiermee te bevestigen dat Taiwan op militair ingrijpen van Amerika kan rekenen, mocht China besluiten tot een aanval. Dit zou een verandering zijn in de voorzichtigere houding die de VS tot nu toe aannam.

De scheiding tussen China en Taiwan stamt uit de burgeroorlog die communistische en nationalistische partijen voor en na de Tweede Wereldoorlog uitvochten. Deze burgeroorlog is formeel nooit beëindigd, maar de nationalisten werden wel van het Chinese vasteland verdreven. Toen Mao Zedong in 1949 de Chinese Volksrepubliek uitriep, bleef Taiwan onder het bestuur van die nationalisten.

Beide kampen houden vast aan het idee dat ze deel uitmaken van hetzelfde land, het zogenaamde ”één-China beleid”. In de praktijk functioneren China en Taiwan als onafhankelijke landen, al wordt Taiwan niet als dusdanig erkend. Het communistische deel van China werd aanvankelijk door Amerika geboycot, en de nationalisten behielden de Chinese zetel in de VN-veiligheidsraad die ze bij de oprichting van de VN hadden gekregen. Daar kwam in de jaren 70 verandering in toen Amerika diplomatieke banden aanhaalde met de communisten, en hen aan de VN-zetel hielp. Taiwan is echter altijd een Amerikaanse bondgenoot gebleven.

De kwestie heeft een hernieuwde urgentie gekregen sinds de Russische invasie in Oekraïne. Politico schreef onlangs nog over de manier waarop Taiwan, de VS, en China hun calculaties en voorbereidingen aanpassen op basis van de Oekraïense ervaringen. Zo dringt Amerika er bij Taiwan op aan dat het land moet investeren in mobiele en ”asymmetrische” tegenmaatregelen, zoals anti-schip raketten, om een Chinese invasie tegen te houden.