Nieuws

SP schond eigen regels bij deelname gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam

23-05-2022 08:59

socialisten 010 logo
Partijlogo Socialisten 010.

De Socialistische Partij heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar de eigen regels geschonden door toch mee te doen in Rotterdam. Dat schrijft het NRC op basis van een intern rapport van de beroepscommissie. De partij zette in Rotterdam een alternatieve lijst neer, nadat een aantal oude kandidaten uit de partij was gezet. Dit ging in tegen de wens van de lokale SP-leden.

De SP brak eind vorig jaar met de eigen jongerenvereniging Rood, en begon leden te royeren die onderdeel uitmaakten van het ”Marxistisch Platform”, een discussiegroep die een linksere koers wilde binnen de partij. Sommige van de geroyeerde leden stonden op de Rotterdamse kandidatenlijst voor de gemeenteraad. Het landelijk bestuur wilde deze lijst aanpassen, maar de Rotterdamse leden bleven grotendeels achter de geroyeerde SP-kandidaten staan. Vervolgens kwam het bestuur met een alternatieve lijst, en deden de oude kandidaten mee onder de naam ”Socialisten 010”. Die partij haalde uiteindelijk tweeduizend stemmen, en geen zetels. De SP haalde één zetel in de raad.

Volgens de beroepscommissie had het partijbestuur nooit zo de deelname door mogen drukken. De statuten van de partij leggen het oordeel over lokale deelname bij de lokale afdeling. Die had bij een ledenvergadering het recht om te beslissen of de SP mee kon doen.

Volgens de algemeen secretaris van de partijraad, Arnout Hoekstra, lag het echter anders. Het Rotterdamse afdelingsbestuur was geschorst, wat het landelijk partijbestuur meer bevoegdheden gaf. Bovendien bestond er veel sympathie voor Socialisten 010 onder de Rotterdamse leden, en vanwege deze dubbele loyaliteit aan een concurrerende partij mocht de SP de lokale afdeling negeren.

De bevindingen van de beroepscommissie liggen op 28 mei voor bij de partijraad van de SP. De commissie doet de aanbeveling dat het partijbestuur met alle betrokkenen moet gaan praten. Zo moet hopelijk het vertrouwen enigszins worden hersteld, en kunnen vergelijkbare situaties in de toekomst worden voorkomen.