Nieuws

FvD-politici blijken notoire retweeters van antisemitische accounts

24-05-2022 09:02

Thierry Baudet, FVD
Dutchmen Photography / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

Forum voor Democratie (FvD)-politici retweeten structureel veel en vaak tweets van antisemitische twitteraccounts. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. De FvD-politici retweeten niet de antisemitische content zelf maar maken de accounts in kwestie wel groter en populairder omdat door hun geretweet het bereik van die accounts toeneemt, schrijft de Volkskrant.

In de studie werd het twittergedrag en antisemitische inhoud van Nederlandse politici geanalyseerd. Er werd daarbij een onderscheid gemaakt tussen´hardcore antisemitisme’ (expliciete jodenhaat) en ‘diffuus antisemitisme’ (antisemitische stereotyperingen en narratieven die vaak zijn verbonden met complottheorieën over bijvoorbeeld corona en het WEF).

Uit de analyse blijkt dat geen enkele politieke partij zelfstandig ‘hardcore antisemitisme’ tweet. Maar FvD-politici retweeten en liken vijf maal vaker tweets van ‘hardcore antisemitische’ accounts dan andere twitteraars.

Maarliefst 10 procent van de twitteractiviteit van FvD-politici bestaat uit het liken en retweeten van ‘diffuus antisemitische’ accounts. Bij de PVV is dat slechts twee procent en bij alle andere partijen nul procent.

FvD-leider Thierry Baudet laat in een reactie aan de Volkskrant weten:

“Ik ben niet onder de indruk van het onderzoek. Ik retweet zoveel. Het mooie van Twitter is dat het daar om de boodschap gaat en niet om de boodschapper. Dat je iemand niet zou mogen retweeten omdat hij ook dingen vindt die niet door de beugel zouden kunnen, is een ad hominem. Ik zie het dan ook niet als mijn verantwoordelijkheid om daar onderzoek naar te doen. Nu wordt er gesuggereerd dat daar een strategie achter zou zitten, maar wie mij een beetje heeft gevolgd weet dat ik geen dubbele agenda heb.”

 

Lees ook:

‘Het Coronabedrog’ laat zien: Baudet is krankzinnig geworden
Gemiddeld basisschoolopstel is logischer dan docu over Gideon van Meijeren 
Van Houwelingen (FvD) bedreigt Sjoerdsma (D66) met ‘tribunaal’