Nieuws

Hongarije: Viktor Orbán kondigt ‘oorlogsnoodtoestand’ af wegens oorlog in Oekraïne

24-05-2022 17:45

Viktor Orbán
Viktor Orbán. Screenshot Facebook.

Viktor Orbán, de premier van Hongarije, heeft dinsdag de ‘oorlogsnoodtoestand’ afgekondigd voor Hongarije. Dit in verband met de oorlog in Oekraïne. Orban kondigde de noodtoestand af in een video via Facebook. Dit deed hij direct nadat zijn nieuwe regering was geïnstalleerd en hij ijn eed als premier had afgelegd.

Om deze ‘oorlogsnoodtoestand’ te kunnen afkondigen moest eerst de Hongaarse grondwet worden aagepast. Dit gebeurde dinsdag met het ondertekenen van een amendement door de Hongaarse president Katalin Novák. Dankzij deze grondwetswijziging is het nu mogelijk een noodtoestand te kunnen afroepen als er oorlog is in een buurland maar niet in het eigen land.

Orbán zegt woensdag met de eerste beslissingen onder de nieuwe ‘oorlogsnoodtoestand’ te komen.

Orbán in de Facebookvideo:

“De oorlog is een constante bedreiging voor het land en de sancties in Brussel leidden tot een enorme economische omwenteling en drastische prijsstijgingen.

De wereld staat aan de rand van een economische crisis. Hongarije moet buiten de oorlog moet blijven en de financiële zekerheid van gezinnen beschermen, wat bewegingsruimte vereist.

Net als de noodsituatie tegen de epidemie, zal het de regering in staat stellen onmiddellijk te reageren en het land en de gezinnen met alle mogelijke middelen te beschermen.”