Nieuws

Hoogste advocaat IDF: Onderzoek nodig naar dood journaliste, maar geen strafzaak

24-05-2022 12:27

Demonstranten voor Abu Akleh in Washington D.C. Bron: Phil Pasquini/Shutterstock

Het Israëlische leger moet bereid zijn om mee te werken aan een volledig onderzoek naar de dood van journaliste Abu Akleh. Dat zegt de hoogste advocaat van het IDF, brigadier generaal Yifat Tomer-Yerushalmi volgens de Jerusalem Post. Het openen van een strafzaak is echter nog niet aan de orde. Ook helpt het volgens haar niet dat de Palestijnse Autoriteiten weigeren met Israël samen te werken aan een onderzoek.

Shireen Abu Akleh kwam op 11 mei om het leven tijdens gevechten in de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Ze was daar om voor Al-Jazeera verslag te doen van de Israëlische jacht op voortvluchtige Palestijnse terroristen. Haar werkgever en medejournalisten houden vol dat een Israëlische soldaat verantwoordelijk was voor de dodelijke kogel, en Israël zegt dat dit niet met zekerheid te zeggen is. De Palestijnse Autoriteiten weigeren een gezamenlijk onderzoek met Israël, en zeggen wel samen te willen werken met andere landen en instituties. Ook zijn de Palestijnen niet van plan om de kogel over te dragen die uit het lichaam van Abu Akleh werd gehaald.

Tomer-Yerushalmi zegt ook dat het openen van een strafzaak prematuur zou zijn. De dood van een omstander tijdens gevechtshandelingen is niet automatisch verdacht. Het onderzoek van het IDF zal moeten worden afgewacht voordat kan worden besloten of strafrechtelijke vervolging gepast is.