Nieuws

Taliban gaan luchthavens uitbesteden aan Verenigde Arabische Emiraten

24-05-2022 17:00

Taliban in het presidentieel paleis in Kabul (Screenshot BBC/AlJazeera)

Afghanistan heeft een overeenkomst bereikt met de Verenigde Arabische Emiraten over het runnen van de luchthaven. Commerciële exploitatie van de haven was voor de Taliban-regering anders niet mogelijk geweest. Ook waren er onderhandelingen met Turkije en Qatar. Die landen stuurden na de machtsovername teams om de luchthaven te onderhouden en om voor de veiligheid te zorgen. De VAE mengt zich nu met succes in de wedstrijd om invloed te winnen in Afghanistan.

De deal werd dinsdag ondertekend door de Afghaanse onderminister voor burgerluchtvaart. Het bedrijf GAAC Solutions krijgt de controle over de luchthavens in Kaboel, Herat, en Kandahar. GAAC sloot in 2020 ook al een soortgelijk contract met de door het Westen gesteunde regering van Afghanistan. Na de machtsovername van de Taliban was dus enkel een nieuwe ronde onderhandelingen nodig. Onduidelijk blijft wel wat dit betekent voor de positie van Qatar en Turkije.

TV-boerka’s

Ondertussen zetten de Taliban de verpreutsing van het publieke leven voort. Tv-presentatrices mogen inmiddels niet meer zonder gezichtsbedekking in beeld. Uit solidariteit besluiten sommige mannelijke medewerkers hun mondmasker ook maar op te houden in de studio.