Nieuws

Turkije stelt eisen aan Zweden voor goedkeuren NAVO-lidmaatschap

24-05-2022 11:03

Bron: Danielo/Shutterstock

Turkije heeft Zweden een paar voorwaarden gegeven waaraan dat land moet voldoen, wil het lid worden van de NAVO. Turkije ligt plotseling dwars bij de NAVO-aanvraag, ogenschijnlijk vanwege zorgen over Zweedse en Finse steun aan groepen die Ankara als gevaarlijk ziet. Het Zweedse Aftonbladet geeft een opsomming van de eisen:

Turkije eist dat Zweden “stopt met het steunen” van de PKK en de Koerdische guerrilla YPG die politiek wordt gebrandmerkt. “Zweedse autoriteiten ontvangen leden van terroristische organisaties, die wij bestrijden, op ministerieel niveau en ondersteunen hun activiteiten in het land”, zegt Turkije.

Zweden “moet de financiering van terrorisme stoppen”. Volgens Turkije heeft Zweden de PKK/YPG gesteund met 376 miljoen dollar, wat had moeten bijdragen aan het bedreigen van de nationale veiligheid.

Gewapende steun aan de YPG/PKK moet stoppen. “De wapens worden gebruikt tegen burgers in Turkije”, schreef de Turkse regering.

Het Zweedse wapenembargo tegen Turkije moet worden opgeheven, wil het land zijn grens met Syrië veilig kunnen stellen.

Turkije eist ook wereldwijde samenwerking tegen terrorisme, waarbij Zweden garanties moet bieden met betrekking tot de veiligheid in Turkije.

De eisen gaan dus vooral om het bestrijden van Koerdische separatisten. Ook het wapenembargo, ingesteld toen Turkije in 2019 Syrië binnenviel, moet van tafel. Er lijkt niet te worden gesproken over de beweging van Fethullah Gülen, die door Ankara onder andere wordt beschuldigd van een couppoging.

Het officiële Turkse persbericht werd in meerdere talen op Twitter gegooid. De Engelse vertaling lijkt weer te zijn verwijderd. Daarom hier even de Frans-Duitse.

De Turkse krant Daily Sabah schrijft ondertussen dat de NAVO-bondgenoten volgens president Erdogan blind zijn voor Turkse veiligheidsbelangen. Ook hier gaat het om het onvoldoende bestrijden van Koerdische groeperingen, of juist het leveren van materieel aan Koerdische rebellen in Syrië. Ankara beschuldigt Zweden ervan wapens te hebben geleverd aan Koerdische milities in Syrië. Sommige van die wapens zouden later zijn ingezet tegen Turkse militairen en burgerdoelen. Toen Turkije ingreep om de invloed van deze milities in Syrië terug te dringen, kreeg het land een wapenembargo aan de broek van Zweden.

Inmiddels komt de Finse Buitenlandminister met het bericht dat Finland en Zweden morgen een delegatie zullen sturen om met Turkije te onderhandelen. Minister Haavisto zegt dat beide landen de Turkse zorgen serieus nemen, en denkt dat de verschillen in inzicht overbrugbaar zijn.