Politiek

‘Kabinet gaat institutioneel racisme bij Belastingdienst erkennen’

25-05-2022 16:48

Marnix van Rij, CDA
Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij, CDA. Screenshot Facebook.

Het kabinet gaat erkennen dat er sprake is geweest van institutioneel racisme bij een deel van de Belastingdienst. Haagse bronnen bevestigen een bericht van RTL Nieuws dat dit de uitkomst is van beraad in de ministerraad over de kwestie. Maandag wordt de Kamer hierover geïnformeerd.

Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) liet eerder al weten dat erkenning niet per se juridische consequenties hoeft te hebben.

De kabinetsploeg besprak woensdag een voorstel van Van Rij om te erkennen dat de Belastingdienst zich op bepaalde punten schuldig heeft gemaakt aan institutioneel racisme. De bewindsman weet dat dit gevoelig ligt, omdat veel mensen geen verschil zien met racisme als ideologie. Maar institutioneel racisme is niet hetzelfde als rassenhaat, benadrukte Van Rij (CDA) voorafgaand aan de ministerraad. Ook waren er zorgen over de juridische gevolgen van zo’n bekentenis.

Bewindspersonen wilden na de ministerraad nog niet bevestigen dat de erkenning er komt. Van Rij legt de laatste hand aan een brief aan de Kamer over de kwestie.
Anp