Nieuws

Rusland is misschien bereid om Oekraïense graanexport door te laten

25-05-2022 16:04

Bron: jamesteohart/Shutterstock

Rusland is bereid mee te werken aan een ”humanitaire corridor” waardoor Oekraïens graan geëxporteerd kan worden. In ruil hiervoor wil het land wel dat sommige sancties die door het Westen zijn genomen weer worden teruggedraaid. Oekraïne produceert en exporteert jaarlijks voor miljarden aan landbouwproducten, maar heeft hiervoor vrije toegang tot de Zwarte Zee nodig. Nu Rusland die afknijpt blijven tonnen aan graan in silo’s liggen. Met de volgende oogst op komst is Oekraïne naarstig op zoek naar een manier om te exporteren. Het lijkt erop dat 50 tot 70 miljoen ton aan landbouwproducten nu niet geëxporteerd kan worden. Dit is grofweg een derde tot de helft van de jaarlijkse Oekraïense export.

Litouwen kwam een paar dagen geleden al met een plan voor een marine-escort voor Oekraïense schepen. Zo moeten graanschepen langs de Russische vloot geloodst worden. Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven bereid hieraan mee te werken. Het plan zou ook inhouden dat in delen van de Zwarte Zee mijnen moeten worden geruimd die door de strijdende partijen geplaatst zijn. Ook zou Turkije de schepen toegang moeten verlenen via de Bosporus. Het plan is echter riskant omdat de Russische reactie op het doorbreken van de blokkade onvoorspelbaar is.

Rusland zou ondertussen wel op koers liggen om de exportdoelen te halen, wat graan en tarwe betreft. Het land wordt door Westerse landen beschuldigd van het stelen van Oekraïens graan in bezet gebied. Veel landen in Afrika en Azië zijn zwaar afhankelijk van import uit Oekraïne en Rusland, en onder meer daarom bestaat er weerzin om sancties tegen Moskou te nemen. Rusland wil ondertussen dat sancties van Westerse landen op de export- en financiële sector worden teruggedraaid. In ruil daarvoor zegt het bereid te zijn Oekraïense export door te laten gaan.